BOROVNICA: Saksije ili vreće umesto jamića

Visokožbunasta borovnica postaje sve značajnija vrsta jagodastih voćaka u našoj zemlji. U poslednje vreme raste interesovanje za zasnivanje novih i proširivanje već postojećih zasada.

Sorta “djuk” zauzima dominantno mesto na plantažama zahvaljujući visokoj rodnosti i odličnom kvalitetu ploda, a posebno ranom vremenu zrenja. Za berbu pristiže u prvoj dekadi juna do početka jula, čime se obezbeđuje snabdevanje inostranog tržišta svežim plodovima u vreme kada se javlja deficit u ponudi.

Velika ulaganja u savremene plantaže

Jedan od ograničavajućih činilaca gajenja visokožbunaste borovnice su neadekvatni ekološki uslovi na mnogim lokalitetima u Srbiji. Naime, ova voćka zahteva zemljišta kisele reakcije i rastresite strukture, koja su dovoljno vlažna i bogata šumskim humusom. Radi prevazilaženja problema vezanih za otežano pronalaženje pogodnih zemljišta, kao i potrebe za sprečavanjem štetnog dejstva zemljišnih štetočina, u poslednje vreme primenjuje se hidroponski, odnosno uzgoj u saksijama i vrećama od agrotekstila u kojima se nalazi  određena supstratna smeša.

Prednost ovakvog uzgoja je što mogu da se iskoriste nepogodna, odnosno zemljišta teškog mehaničkog sastava i neodgovarajuće pH vrednosti. Takođe, veća je gustina sadnje. Broj biljaka po jednom hektaru se kreće od 4.170 do 5.550, dok je u sistemima gajenja u zemlji on mnogo manji – između 2.200 i 3.300. U ovakvim uslovima borovnica je zaštićena od zemljišnih štetočina, olakšano je zalivanje sa odličnom drenažom supstrata i programiranjem prihrane, čak i u uslovima povećane količine padavina. Prednost je i to što se osušene, izmrzle ili obolele borovnice jednostavno izmeštaju iz zasada i zamenjuju novim.

R.D.J.

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime