Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Босиљак лечи ране, отклања бол

Босиљак лечи ране, отклања бол

105

Разговарала: Весна Савић

Умамљујућег мириса, специфичног укуса, вишеструко корисна зачинска и лековита биљка, чије име казује да је царска и краљевска, повезује се и с разним веровањима. Наравно, реч је о босиљку, чије име потиче од латинске речи basilicum, што значи царска трава, односно, од грчке речи basileus, што значи краљ.

У српској традицији босиљак има изузетну улогу, јер му се придаје мистична моћ, пре свега заштитна и плодотворна. Босиљком се штитило новорођенче, носио се на венчањима, служио је за кићење обредних хлебова уочи Нове године, Божића и Ђурђевдана, кроз његов венац се гледало како би се исказала жеља за породом, а на сахранама је покојниково тело обавијано његовим струковима. Истовремено, користио се за истеривање и одбрану од штетних и нечистих сила, као и у љубавној магији као средство за опчињавање.

Терапија за дијабетес

– Испитивала сам стотину различитих екстраката босиљка и добила резултат да сви садрже велики број фенолних једињења из класе фенолних киселина и флавоноида, који представљају снажне антиоксидативне супстанце. Водени екстракт босиљка испољио је хипогликемијско деловање, што значи да може да се користи и као допунска или потпорна терапија код дијабетеса или као суплементација у преддијабетесном стању. Екстракт босиљка показао је и хиполипидемијску активност кроз снижавање триглицерида и лошег (ЛДЛ) холестерола, а повећање доброг (ХДЛ) холестерола. Водени екстракт босиљка смањио је интензитет липидних оштећења, а значајно је потенцирао активност ензима антиоксидативне заштите код животиња изложених оксидативном стресу. Екстракт босиљка је показао и заштитно деловање, што се огледало у спречавању повећања концентрације аминотрансфераза (помажу у дијагностици болести јетре), након оштећења јетре – стручно обашњава др Теофиловић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us