Насловна РАЗНО Босиљак: свети за обреде, ђеновезе за сосове

Босиљак: свети за обреде, ђеновезе за сосове

1020

Код нас се на окућницама углавном гаји понеки струк босиљка, који је предвиђен за обреде и лечење. Свети босиљак Ocimum sanctum у Индији се такође користи за лечење, али се у знак поштовања, ова врста не користи у припреми хране.

Италијански или слатки босиљак (Ocimum basilicum) се употребљава за декорацију јела, за песто сос, за јела од тестенине или салате. Расте у висину до 60 центиметара. Ова врста босиљка користи се и у терапеутске сврхе. Код нас се у последње време све више гаји Ђеновесе (Basilico Genovese), који је уједно најпопуларнија и најзаступљенија врста у кулинарству. Има изузетно јаку арому, привлачан мирис, сладак и освежавајући укус, који се не губи ни после дужег кувања. Основни је састојак оригиналног песто соса.

Зачин који помаже варењу

Босиљак се користи у кулинарству, пре свега као зачин. Даје пријатну арому, али помаже и у варењу хране. Користи се свеж или суви зачин. Суви босиљак је јачег укуса и препоручује се за јела од пасуља и грашка. Неизоставан је у јелима од кромпира, карфиола, плавог патлиџана, затим у салатама и код припреме сосова од парадајза.

Најлековиији пред цветање

Босиљак обилује витаминима А, К, Ц и Б6, а од минерала садржи магнезијум, манган, калијум и гвожђе. Моћно делује код обарања температуре, за лечење прехладе, упала и кашља, благотворно делује на срце. У народној медицини употребљава се за побољшање рада бубрега, против мучнине и повраћања. Од давнина се користи против депресије и болести органа за варење.

Да би имао лековито дејство, босиљак се мора брати током лета непосредно пре цветања, јер је тада концентрација етеричних уља највећа.