Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Брашно од жира – здравље од давнина

Брашно од жира – здравље од давнина

1201

Само једном у животу пробала сам хлеб са додатком брашна од жира. Једном, али је утисак до дана данашњег остао. Непоновљив. И та доза танина која му даје горчину, али ону пријатну, која вас тера да једете још и још и још, није нестала са непца. Питала сам се ко има то брашно, да ли је могуће да смо све добро заборавили и онда у случајном разговору који је водио у сасвим другом правцу, сазнала за Павла Шојића, човека који се на свом газдинству подно Космаја, производњом брашна од жира бави дуже од две деценије.

– Моја фирма се бави производњом брашна од жира 25 година. У све што се прави од пшеничног и кукурузног брашна, и осталих житарица, додаје се брашно од жира и онда се тај производ обогаћује. Велика разлика је између кафе и брашна. Кафа је термички обрађена и она има другу намену. Брашно је без термичке обраде и задржава комплекс „Б“ витамина и све остале минерале којих има и у кафи, само што је код брашна мало мања концентрација минерала него код кафе – објашњава господин Шојић, истичући да у овом брашну постоји доза горчине, добијена од танина.

– Све зависи од жира. Највише се користи цер, који је јако опор и са великом количином танина. Ја користим углавном лужњак, који је са малом количином танина, скоро да се и не осећа – осим танина жир у себи има здраве масти, те је одличан за исхрану људи, али и стоке. 

– За време владавине породице Обреновић Србија је била најбогатија са извозом меса у Немачку и Аустрију, захваљујући свињама које су се храниле жиром. Он у себи има тзв. здраве масти – због тих здравих масти ово брашно је добро додавати у сва јела која имају запршку.

Foto: Sidestone Press – Flickr

– Брашно од жира је без термичке обраде. Оно се може додавати у сва јела. Рецимо, ако спремате пасуљ, кад је куван уместо запршке можете додати брашно од жира које не треба да се обрађује термички.  Добићете јако укусан пасуљ који ће имати мало тамнију боју од оног са класичном запршком. Када правите мусаку, ставите ред кромопира, ред фила, док не завршите. Ставите преко фолију, па кад је скоро печено узмете јаја, млеко и брашно од жира, измешате и прелијете преко мусаке, па пустите да се запече. Јако је укусна и сочна. У сва јела се може додавати брашно од жира, не само у пекарске производе. Када правите кифлице од белог брашна, оне су слатке али укусно празне, а кад једете кифлицу од жировог брашна ви имате пуна уста. Или, рецимо, ванилице. Све оно што се ради у пекарској индустрији ради се и са жиром – рекао је Павле Шојић за Добро јутро.

Пише: З.Д.