Brdo Hisar zatrpano smećem

Divlje deponije, koje lokalna samouprava ne uspeva da suzbije već osam godina, počele su da ugrožavaju i brdo Hisar, lokalitet izuzetnih istorijskih i prirodnih vrednosti.

U akciju čišćenja su, osim građana, uključeni Javno-komunalno preduzeće „Komunalac”, Odeljenje za zaštitu životne sredine, Odeljenje komunalne milicije i Kompanija „Por Verner i Veber”.

Nebojša Dimitrijević, autor monografije „Leskovac 101”, navodi da se brdo Hisar nalazi na jugozapadnoj periferiji Leskovca i predstavlja dominatno uzvišenje (341 metar nadmorske visine) u ovom delu leskovačke kotline. Zbog svog položaja sa kojeg se mogao kontrolisati veći deo kotline, kao i komunikacioni pravac dolinom Veternice i Jablanice, Hisar je još od pojave prvih ljudskih zajednica predstavljao primamljivo mesto za izgradnju naselja.

Na brdu su pronađeni su ostaci arhitekture i materijalne kulture iz perioda mlađeg kamenog, bronzanog, gvozdenog, antičkog, rimskog, pa i vizantijskog doba, srednjeg veka, turske okupacije i modernog vremena. Hisar u sebi krije skoro 8.000 godina istorije. Nalazi rude gvožđa, mlinova za njeno sitnjenje, peći, duvaljki, jame u kojima se proizvodio ćumur, ogromne količine zgure i nekoliko gvozdenih predmeta datiranih unutar hronološke granice od 1350. do 1100. godine pre nove ere, ukazuju na postojanje verovatno najstarijeg centra crne metalurgije u Evropi. U budućnosti se na prostoru Hisarskog platoa planira izgradnja arheološkog parka sa naučnim i kulturnim sadržajem koji će predstaviti dugu i bogatu istoriju Leskovca.

Najpoznatiji pronalazak na Hisaru je čuvena „Turovićeva igla”, predmet star 3.300 godina, a koji je dobio naziv po svom pronalazaču, arheologu amateru iz Leskovca, Šćepanu Turoviću. Igla dužine 64,5 centimetara pronađena je 1999. godine. Analize obavljene u Nuklearnom institutu „Vinča” pokazale su da je igla načinjena od čistog gvožđa, tj. bez ikakvih primesa drugih metala.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18