Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Brdski konji će biti atrakcija na Oblačinskom jezeru

Brdski konji će biti atrakcija na Oblačinskom jezeru

450

Osnivanjem Konjičkog kluba “Sokol” za brdsko jahanje na Oblačinskom jezeru koje se nalazi na živopisnom predelu između Niša i Prokuplja, Arsen Andrić, iz sela Drainci, je ispunio svoj davnašnji san. Sa realizacijom ideje počeo je kada je u svom selu, na Đurđevdan, oživeo narodnu svetkovinu, na kojoj je posetiocima pored folklora počeo da prikazuje viteške i svebor igre.

“Konjički dani”

Manifestaciju je početkom prošle godine nadogradio organizovanjem trke jahanja u prirodi pod nazivom “Konjički dani”. Tada je isplanirao da uz pomoć izviđača i planinara trasira olimpijsku stazu dužine 120 kilometara, kako bi trka u daljinskom jahanju ušla u međunarodni rang takmičenja.

Staza je trebalo da se proteže od njegove konjušnice do manastira Paljep, otom bi išla planinom do Promaje i planinskih vrhova Strešar i Vrtop, da bi se završila u selu Preslap.

– U ovom sportu vlasnik konja ne može da iznajmi drugog čoveka da jaše njegovog konja. U tome jeste njegova draž. Pobedjuju samo oni koji su vrlo prisni sa konjem i koji sa njim mogu da svladaju sve prepreke na stazi tokom višesatnog jahanja – priča Andrić.

Članovi srpskog Saveza za daljinsko jahanje su odobrili realizaciju ovog projekta na Oblačinskom jezeru, gde će raditi na izgradnji konjičke staze na Malom Jastrepcu, ali i preseljenju njegove odgajivačnice brdskih konja na ovu lokaciju.

Odluku o preseljenju svog krda na jezero, ovaj pasionirani uzgajivač brdskih konja, doneo je kada je video kakve sve mogućnosti ono pruža.

– Ova vrsta konja je u stara vremena srpskom seljaku bila dragocena prilikom obrade imanja i zato oni život nisu mogli da zamisle bez njega – kaže Andrić.

Osim brdskog konja naš sagovornik je od izumiranja sačuvao i staru srpsku rasu pasa salivana ili zmajeva koji su nekada bili verni čuvari srpskih ognjišta. Pse pronalazio je u okviru manastira i sa članovima svog udruženja za zaštitu životinja poklanjao drugima kako bi sačuvao ovu rasu.

Tekst: Gordana Nastić

Foto: Arsen Andrić