Breskve ručno prorediti, paziti na jabukin smotavac

Voćari u Šumadiji priželjkuju kišu posle blage zime i relativno suvog proleća, kako bi se plodovi razvili i dobili na krupnoći. Verko Kačarević, zaštitar iz sela Vinča kod Topole, upozorava voćare da dok čekaju kišu  sprovode redovne mere zaštite, kako za jabučasto, tako i za koštunjavo voće.

„Kod jabuke trenutno treba uraditi drugi tretman za prvu generaciju jabukinog smotavca. U pitanju je izuzetno važan tretman. Takođe, potrebno je suzbijanje čađave krastavosti, kao i pepelnice jabuke. Što se tiče koščitavog  voća, konkretno kada se o breskvama radi, potrebno je ručno proređivanje. Tako odbacujemo višak plodova. Odmah po obavljenoj ručnoj proredi potrebno je uraditi i zaštitu. U zaštiti treba upotrebiti kaptan, sredstva za trulež i insekticid za breskvin smotavac koji se javlja u voćnjacima, izjavio je zaštitar Verko Kačarević.

Kada je u pitanju jabukin smotavac, Kačarević napominje da je najbolje u voćnjaku postaviti kontrolne klopke sa feromonima.

„Tako će voćari videti kolika je učestalost i faza razvoja smotavca. Osim mera zaštite sada bi valjalo dosta kiše kako bi plodovi dobili na krupnoći i lepo se razvili. Zima je bila blaga sa veoma malo snega, a i proleće je bez kiše,  dodao je Kačarević.

razvojnifv.png

RAZNO

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a