Brimato – biljka na kojoj raste paradajz i plavi patlidžan

Agronomi sa indijskog Instituta za povrće u Varanasiju kalemljenjem su stvorili biljku nazvanu brimato. Kako piše GaonConnection, svaka ta biljka daje oko 2,3 kilograma paradajza i 2,64 kilograma plavog patlidžana, a istraživači imaju planove za njihov uzgoj i na većim površinama.

„Kalemljenjem paradajza i plavog patlidžana bilo je uspešno. Obe su kulture iz iste porodice iako imaju različite karakteristike“, kazao je Anant Bahadur, glavni naučnik ovog instituta koji je sproveo istraživanje.

Prema njegovim rečima, naučnici su neko vreme radili na ovoj metodi, a stvaranje Brimato biljaka njihov je najveći uspeh. I ranije su eksperimentirali sa kalemljenjem povrća iz iste porodice, a budući da se pokazalo uspešnim, sada planiraju tu metodu da primene i na biljkama iz različitih porodica.

„Brimato ima snažne odlike patlidžana i dobro podnosi prekomernu količinu vode, ali i sušu“, napomenuo je Bahadur. Kako je pojasnio, plavi patlidžan i paradajz se kalemi kada je on star oko 25 do 30, a ona 22 do 25 dana.

Dodao je da se plavi patlidžan koristi kao podloga zbog svoje izdržljivosti.

„Nakon kalemljenja biljke se čuvaju u kontrolisanom okruženju sa pažljivo regulisanom temperaturom, vlagom i svetlom“, istakao je dodavši da se zatim sele u tamniji prostor na pet do sedam dana.

Kako on tvrdi, celi proces traje do 18 dana nakon čega je brimato spreman za sadnju na otvorenom, odnosno u polje. Plodonošenje počinje nakon 60 do 70 dana od sadnje.

„Ova bi metoda bila savršena za uzgoj u baštama, na terasama i slično“, kaže Bahadur, a kao glavni razlog navodi to što na jednoj biljci rastu dve različite vrste plodova.

Trenutno ovi istraživači zajedno s poljoprivrednicima rade eksperimente i istraživanja kako bi videli može li se uzgoj ovih biljaka povećati. Naziv brimato dolazi od reči brinjal kako se patlidžan zove u Indiji kao i engleske reči tomato za paradajz. Valja napomenuti da je ovaj institut uspešno kalemio i kombinaciju krompira i paradajza, a nazvali su je pomato.

Izvor: Agroklub

Foto: moneycontrol.com

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18