Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Brokoli vole svi

Brokoli vole svi

332

Brokoli je član porodice kupusa i najsličniji je karfiolu. Smatra se da ova biljka potiče iz Italije, a Italijani je nazivaju „brokolo“, što bukvalno znači – kupusov cvet.Ima više vrsta ove biljke, a kod nas se najčešće može naći plod koji je lepe zelene boje, ni tamne ni svetle, nalik uobičajenoj boji zelene salate. Ako primetite neke žute delove na „cveću“ brokolija, možete biti sigurni da je plod prezreo i da neće biti ukusan.

Kada ste ubrali ili kupili dobar svež plod, možete ga čuvati u otvorenoj plastičnoj posudi u frižideru, i tako vam može stajati i do nedelju dana. Ali, nemojte ga oprati pre nego što ga stavite u frižider, jer bi voda na površini uticala na to da ranije izgubi svežinu i hranljivost. Bolje je da ga operete pre same pripreme. Brokoli možete sačuvati i u zamrzivaču – očišćen, tako zamrznut može se održati do godinu dana. Skuvan brokoli ne može dugo ostati ukusan, kao i većina drugog povrća – sme da stoji samo nekoliko dana u frižideru.

Način pripreme koji preporučujemo je kratko kuvanje. Dakle, u ključalu posoljenu vodu ubacite brokoli, prokuvajte ne duže od 4-5 minuta. Još bolje je da ga kratko skuvate na pari. Na ovaj način ćete sačuvati najveći deo hranljivih sastojaka i svoj hrskav i lep ukus i zelenu boju.

Brokoli salata s jogurtom

Pošto brokoli u svežem stanju zadržava sva lekovita svojstva, evo jednog jednostavnog recepta za pripremu ukusne brokoli salate. Brokoli i jogurt mogu se dobro kombinovati uz piletinu i druga jela s mesom.

Priprema: 300 grama svežeg brokolija oprati, iseckati na sitnije komade i staviti ih u malo dublju posudu. Zatim dodati 3 čena sitno iseckanog belog luka, jednu kašiku maslinovog ulja i jednu čašu jogurta. Sve dobro izmešati i po želji odgore naseckati malo svežeg peršuna.