Насловна ВЕСТИ1 Brose ozelenjava Pančevo: 35 stabala javora za čistiji vazduh i zdraviju planetu

Brose ozelenjava Pančevo: 35 stabala javora za čistiji vazduh i zdraviju planetu

132

U cilju doprinosa lepšoj i zdravijoj životnoj sredini za građane Pančeva, kompanija Brose zasadila je 35 stabala javora duž Ulice Svetozara Šemića, u blizini buduće glavne autobuske stanice.

„Za nas u Broseu održivost nije samo popularna reč. Ona je duboko ukorenjena u našu korporativnu strategiju i služi kao vodeći princip u odlukama koje donosimo, s ciljem da već za godinu dana dostignemo klimatsku neutralnost u procesima gde god poslujemo. Čvrsto verujemo da je održivo poslovanje i naša dužnost – prema kompaniji, životnoj sredini i čitavom društvu. Stabla javora koja danas sadimo ne samo da će ulepšati okruženje i obezbediti čistiji vazduh na lokaciji na kojoj se svakodnevno okuplja veliki broj građana Pančeva, već su ona i korak ka zelenijoj, održivijoj budućnosti kakvoj Brose teži“, istakao je Andi Šmit, direktor za ljudske resurse u kompanije Brose.

Drveće je prirodni „čistač“ vazduha, a ozelenjavanje važna mera za upravljanje kvalitetom vazduha, naročito u gradovima kao što je Pančevo, koje se često visoko kotira na listama najzagađenijih gradova. Jedno odraslo stablo može da ukloni i do 50 kg prašine i drugih zagađivača iz vazduha. Istovremeno proizvodi dovoljno kiseonika za dve odrasle osobe i apsorbuje preko 25 kg CO2 godišnje, zbog čega je dragoceni saveznik u borbi protiv klimatskih promena. Drvoredi su u gradovima takođe važan termoregulator u letnjim mesecima jer snižavaju temperaturu vazduha.

Značajan doprinos održivosti Brose ostvaruje i kroz razvoj samih proizvoda. U svim fazama procesa koriste se reciklirani materijali i cirkularni dizajn kako bi se smanjio otpad. Primera radi, recikliranjem drajvova za e-bicikle godišnje se uštedi 240 tona emisija CO2.

„Više od dve decenije, Brose beleži i procenjuje emisije CO2 svojih proizvoda tokom celog životnog ciklusa kako bi kontinuirano poboljšavao njihov ekološki otisak. Naš najznačajniji mehanizam za unapređenje održivosti je razvoj proizvoda“, naglasio je Matijas Tupi, direktor fabrike Brose Pančevo.

Foto: Laslovarga – Own work, wikimedia