Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Buđenje pčela- dobro ili loše?

Buđenje pčela- dobro ili loše?

458

Varljivo vreme i visoke temperature mogu prevariti pčelinja društva, probuditi ih ranije nego što treba i napraviti pometnju u košnici. Šta se trenutno dešava u njegovom pčelinjaku za Dobro jutro pričao je Saša Jeremić, pčelar iz Kamenova.

– Ovo vreme je osim za ljude, vrlo varljivo i za pčele. Čim je toplo one kreću sa leglom. To može da bude i jako opasno ukoliko bude ponovo zahladilo – a s obzirom na to da je najavljena promena vremena, sneg i minus, tek će se videti koja matica je dobro odradila posao.

– Dešava se, nije ovo ni prvi ni poslednji put. Najbolje bi bilo da ne prekidaju klube, ali temperatura ih izazove da izađu i donose polen, i onda one kreću sa leglom. To je sad sve individualno. U jakoj košnici dobra matica zaseje samo onoliko koliko može da pokrije pčela. Dešava se, međutim,  da se neka matica prevari, misli da će biti stalno toplo, pa zaseje više i napravi cirkus, gde pčele ostanu da pokrivaju leglo i smrznu se, ne uđu u klube – sve to, po Jeremićevim rečima zavisi od zajednice do zajednice, a prava situacija će se videti u martu.

– Može da se napravi problem, mart je kritičan mesec i tu se vidi šta je ostalo, a šta nije. Tad je zamena pčela, počinju da izlaze nove, a stare koje su ostale od letos počinju da ugibaju. Tu se napravi klackalica, gde se vidi koliko je društvo to dobro odradilo ili nije, da li je bilo bolesti ili nije. Ako je zdrava pčela ona ostaje da sačeka mladu pčelu i čim kreće mlada pčela da izlazi, ova stara je svoju ulogu završila – objašnjava Saša Jeremić pčelar iz Kamenova, napominjući da i rano kretanje vegetacije, usled ovog toplog vremena, može biti problem.

– Ako krenu voćke ranije, mraz ih saseče i onda nema polena u vreme kad bi trebalo. Ne bi valjalo da se produži ovako toplo vreme, mada za sada nisam video da je kod nas u kraju krenula vegetacija. Dobro je da će od sledeće nedelje biti hladnije, jer će sprečiti prerano kretanje vegetacije koju bi očekivani mraz u martu mogao da uništi – rekao je Jeremić za Dobro jutro.

Tekst: Zorica Dragojević