Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Будући агроном из Бабине Луке одабрао црну рибизлу

Будући агроном из Бабине Луке одабрао црну рибизлу

335
All-focus

Милош Симеуновић из села Бабина Лука код Ваљева тек треба да постане инжењер пољопривреде, а већ је себи обезбедио радно место. Овај апсолвент Пољопривредног факултета у Земуну на смеру за воћарство и виноградарство, има 24 године и, док приводи крају испите, гаји црну рибизлу и прави сок од ње. Каже да жели да, кад дипломира, већ има нешто своје. Прави свој бренд и пун је оптимизма да ће у томе успети.

Црну рибизлу на породичном имању у селу Бабина Лука он и његови родитељи засадили су 2017. године. Након консултација с пријатељима из Косјерића, који су већ имали засад, одлучио је да за почетак направи своју малу плантажу од 25 ари.

Планира нове засаде и прераду

– Имам 600 биљака сорте титанија. Ваљевски крај је познат по производњи шљива и имамо је на породичном имању, али смо на мој наговор одвојили једну парцелу за црну рибизлу. Све су се примиле и задовољан сам родом. Она даје од три до пет килограма по биљци. Моје село је на 250 метара надморске висине. Мада сам знао да њој одговара најмање 600 метара, ризиковао сам и успело је – каже Милош Симеуновић.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us