Насловна ВЕСТИ Будућност су кратки ланци снабдевања храном

Будућност су кратки ланци снабдевања храном

60

Други дан конференцијског дела сајма висококвалитетне хране Belgrade Food Show обележиле су панел дискусије на теме кратких ланаца снабдевања храном и значаја SMARTCHAIN пројекта у обезбеђивању истих, али и јединствене ознаке за квалитет домаћег производа и жига Чуваркућа. Такође, представници произвођача и HoReCa сектора дискутовали су о стању у овој индустрији, губицима услед новонастале кризе, али и могућностима за њен опоравак.

Панел дискусија „Кратки ланци снабдевања храном“ отворила је други дан конференције, а професори Пољопривредног факултета у Београду проф. др Виктор Недовић и проф. др Мирјана Пешић представили су појам кратких ланаца снабдевања хране и пројекат SMARTCHAIN.

– Кратки ланци снабдевања храном, као алтернативни системи који скраћују географски и логистички пут између произвођача и купца, укидајући посреднике, намећу се као решење за мале и средње произвођаче хране у будућности – рекао је проф. др Недовић, наведено је у саопштењу.

У оквиру SMARTCHAIN пројекта, који обухвата 43 партнера из 11 земаља, ради се на удруживању кратких ланаца на нивоу Европске уније, како би постали одрживи и конкурентни на тржишту. Партнери овог пројекта из наше земље су Пољопривредни факултет у Београду, Удружење компанија за прераду воћа и поврћа, као и компанија Поло из Чачка.

– Циљ је јака синергија свих чинилаца ланца, удруживање малих произвођача на локалном, регионалном, националном, као и повезивање на међународном нивоу – додала је проф. др Пешић.

Извор: еКапија