Насловна ВЕСТИ1 Бујица рабаџији однела бика

Бујица рабаџији однела бика

150
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Бела река набујала од обилних киша, однела је домаћину Добривоју Долу Џелебџићу бика тешког више од 750 килограма. У селима код Нове Вароши кажу да не памте ништа слично. Догађало се да планинска бујица разори путеве, однесу ћуприју или сено, али не и неко грло крупне стоке.

Несрећа се догодило у месту Доња Бела Река на падинама Муртенице. Све је испред породичне куће посматрао Добривојев отац Мићо, али је био немоћан да било шта учини.

– Све се одиграло за пар секунди. Краве и волови су као и обино сишли до реке да пију воду. Бик по имену Јаблан се саплео о гране изваљене јове и пао на леђа  у води, када га је дохватила бујица и однела, док је његов парњак Голуб остао на обали. Штета је велика, преко 2.000 евра. Бавим се сточарством, па ми је и најситније грло велико богаство, а камоли бик у пуној снази, стар четири године – прича за „Добро јутро“ Добривоје (43).

Бела река спаја се на изласку из села са Љубишком и Височком реком и потом улива у Велики Рзав који протиче кроз Ариље. Мештани кажу да лети утањи толико да можеш да је прегазиш у опанцима а да не умокриш чарапе, док за време великих киша зна да подивља и прави штету.

-Вода је однела Јаблана пре четири дана и сумњам да ћу његову лешину икада пронаћи. У доњем току Бела река протиче кроз планинске гудуре, терен је неприступача и осим звериња тамо ретко ко залази. Пријавио сам његов нестанак и надам се да ћу моћи да наплатим бар део штете- каже Добривоје.

Џелебџићи  живе од пољопривреде, а поред волова гаје и три краве, овце и свиње. Добривоје је са воловима извлачио грађу из планинских врлети, прегонио сено и огрев, орао код себе и у надници, а рабаџилик му је био највећи извор прихода.

– Остао ми је само Голуб, али се са једним волом не може у рабаџилик и шуму. Мораћу да купим новог, а ни сам не знам како јер цена им је изашла на три евра по килограму живе ваге. У штали имам два вочића, стара две године, али још су мали за неки озбиљнији рад, а ја немам времена да чекам. Живимо од мог рабаџилука и продаје сира и млека- каже Добивоје.  

Жељко Дулановић