Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Бундева ретка на трпези, али све чешћа у баштама

Бундева ретка на трпези, али све чешћа у баштама

140

Текст и фото: Биљана Ненковић

Једна од ретких намирница која остаје свежа током целе зиме свакако је бундева. Овај предиван и за здравље драгоцен плод јесени стигао је у Европу из Јужне Америке, али се толико одомаћио, да данас бундеву називају и “српском бананом”. Једна је и од најатрактивнијих намирница, не само због нутритивних вредности, него и због живописне наранџасте боје, али пре свега због ненаметљивог и истовремено непоновљивог укуса.

Једина мана бундеве јесте у томе што се недовољно користи на трпези, али на сву срећу, све је чешћа у баштама и вртовима. Нарочито су за њу заинтересовани хобисти, који из чисте радозналости узгајају и по неколико врста тикава.

Waffles with ice cream, chocolate sauce and strawberries

Анђелика

У последњих неколико година у баштама у Србији појављују се најразличитији облици и боје бундева за које раније нисмо ни чули. Знали смо за нашу лудају, али појављују се сорте које задивљују лепотом и колоритом. И укусом, наравно. Једна од њих је Анђелика, мала мускатна бундева пореклом из Француске. Декоративна је и јестива, има округао плод, тежине до два килограма и ребрасту кору бледонаранџасте боје. Унутрашњост јој је тамнонаранџаста, веома је сочна и слатка, те је због тога интересантна за кување компота.

Butter Nut – мушкатна

Издужена је, крушколиког облика и код нас је углавном зову мускат тиква. Ова бундева нарасте око два килограма, има тамнонаранџасту меснату унутрашњост, слатког је и изразито кремастог укуса. Пече се, али може да се једе пресна. Од ње се праве крем супе, колачи, пите, мафини, кашице за бебе, пекмези, мармеладе. Карактеристично за њу је да је и кора јестива, а може да се чува и до две године.

Хокаидо

Атрактивна је и живописна, мале тежине. Има дебелу кору јарконаранџасте или скоро црвене боје. Пореклом је из Јапана, а одликује се врло ароматичним и слатким месом. Подједнако се користи у сланим и у слатким јелима. Има веома леп орашаст укус. Незаменљива је за крем супе и потаже, али од ње може да се прави и сок.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us