Насловна ВЕСТИ Чачак: Рђа крушке на стаблима на окућницама

Чачак: Рђа крушке на стаблима на окућницама

40
Фото: Pixabay

На подручју деловања Регионалног центра Прогнозно-извештајне службе заштите биља Чачак, на локалитету Липница, на окућницама, регистрована су појединачна стабла крушке са симптомима рђе крушке – Gymnosporangium sabinae. Симптоми болести се уочавају на лицу листа у виду наранџастих пега.

Гљива проузроковач рђе крушке један део циклуса развића спроводи на крушки – ецидијски стадијум, а други – телеутостадијум и уредостадијум на Јуниперус врстама (клеки). Целокупан развој овог патогена траје две године. Први симптоми болести јављају се у пролеће почетком маја на младом лишћу крушке. Формирају се ситне пеге, које су изразито наранџасте боје, које касније постају крупније и добијају тамнију нијансу. У оквиру пега са наличја се формирају задебљања, различите нијансе наранџасте боје, а на њима израштаји у виду рошчића. У условима јаче заразе лишће се суши и превремено опада. Симптоми се уочавају и на гранама и гранчицама заражених воћака, у виду рак рана, које не могу да зарасту. Оне представљају улазна врата за продор секундарних патогена. Пеге наранџасте боје могу се јавити и на плодовима, мада је то ретка појава. Плодови заостају у развоју и суше се. На гранама Јуниперус врста (клеке) настају задебљања, која временом некротирају. Формирају се рак ране и биљка се постепено суши.

Основна мера у циљу смањење инфективног потенцијала овог патогена јесте уништавање Јуниперус врста (клеке) у околини засада крушке – изолациони појас на удаљености од најмање 300 метара. При подизању засада предност треба дати сортама које испољавају мању осетљивост према рђи крушке. Хемијским мерама којима се врши заштита крушке од проузроковача чађаве краставости крушке сузбија се и рђа крушке  – фунгициди на бази активне материје манкозеб и дифенконазол.