Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Čaj za svaku priliku

Čaj za svaku priliku

110

Nema osobe koja nije čula za kamilicu ili pila njen čaj, jer je to prvi čaj koji se daje bebama još u porodilištu. Dovoljna garancija njene vrednosti i lekovitosti. Pošto počinje da cveta u maju i to traje tokom leta, ako odete na neki izlet u prirodu, naberite koju pregršt kamilice i osušite je za čaj.

Kamilica (Matricaria chamomilla) je jednogodišnja biljka raširena u celom svetu. Iako raste samonikla, može i da se seje i gaji. Može se uzgajati kao monokultura, ali je na istoj parceli ne bi valjalo eksploatisati više od dve godine. U narodu je još poznata i kao ramenak, titrica, prstenak, popadija, bolivač, milica-trava, milanka, gamilica, kamil-tej, kokošnjak, carev cvet, gorčak, sitna bela rada.

Lekovitost u eteričnom ulju

Najlekovitiji delovi ove biljke su cvetovi sakupljeni u glavičaste cvasti. Sadrže eterično ulje koje im daje prijatan miris, pa upotreba čaja od ove biljke, osim lekovitosti, predstavlja i pravo zadovoljstvo i osveženje. U Vojvodini i nekim ravničarskim delovima u Srbiji se gaji na velikim površinama za industrijsku preradu i to na zemljištima niže kategorije.

Najčešće se koristi u lečenju želudačno-crevnih bolesti (gastritis, enteritis, nadimanja, grčevi, kolitis), neurodepresija i oboljenja materice, i deluje umirujuće na ceo organizam. Spolja se upotrebljava protiv upala kože i sluzokože, za inhalaciju, kupke i slično, jer poseduje dobra antibakterijska, antivirusna i fungicidna dejstva.

Kamilica obično cveta od maja do avgusta, u zavisnosti od vremenskih uslova. Na nju nailazimo, kako na obrađenim zemljištima, tako i uz poljske puteve, šume. Cvetovi se beru u nezagađenim područjima i suše na prozračnom mestu u hladu. Obiluje aktivnim materijama, a glavni sastojak joj je lako izdvojivo eterično ulje, kojeg ima od 0,3 do 1,3 procenta. Ono se nakuplja u kvržicama koje su prstenasto razmeštene na donjoj trećini cevastih cvetova. Ulje je tamnoplavo, zeleno ili smeđe.

Podnosi sušu i ne bira podlogu

Ko hoće da poseje ovu biljku, treba da zna da joj prijaju umerena klima i srednje temperature. Voli svetlost i ako je nema dovoljno, ne klija. Kada svetlost nedostaje u periodu od pupljenja do punog cveta, kvalitet eteričnog ulja opada. Odrasle biljke dobro podnose sušu.

Uspeva na svim zemljištima, osim na vrlo rastresitom krečnom. Dobri prinosi se postižu i na pseudogleju, teškom i nepropusnom zemljištu. Za uspešnu proizvodnju važna je priprema zemljišta. U prvoj godini proizvodnje, posle žetve preduseva, zemljište se mora plitko uzorati, nikako dublje od 25 cm, ali se brazde moraju odmah zatvoriti i setveni sloj pripremiti da se ne bi isušio i zemlja zgrudvala.

Pre setve površinu je potrebno povaljati višedelnim valjcima. U zavisnosti od tipa zemljišta i strukture površinskog sloja, valjanje se obavlja u dva do tri prohoda, sve dok se ne dobije ravna i zbijena površina na kojoj nema tragova propadanja sejalice. Kamilica popravlja strukturu zemljišta i setveni sloj pseudoglejnih zemljišta obogaćuje humusom. Kod nas postoje dve tetraploidne i jedna diploidna sorta koje se gaje na većim površinama.

Seme kamilice zadržava klijavost dve do tri godine, ako je pravilno uskladišteno, a kada dospe u zemljište tu sposobnost „čuva“ i desetak godina. Optimalno vreme za setvu je tokom septembra, mada može sve do februara. Posejano u toplu i vlažnu zemlju seme nikne za pet dana.

Rod kamilica ima pet vrsta, ali se dve koriste kao lekovite – nemačka ili prava (Matricaria chamomilla) i rimska (Anthemis nobilis). Obe su sličnog hemijskog sastava, ali rimska ima slabije lekovito delovanje. 

Uzgaja se zbog cveta, pulvisa i eteričnog ulja. Cvet se upotrebljava u medicini kao sredstvo protiv upala kože i sluzokože i za lečenje opekotina i rana, pulvis u proizvodnji čaja i ekstrakata, a eterično ulje u medicini, farmaciji, kozmetici i hemijskoj industriji. Čaj od kamilice jedan je od najpopularnijih na svetu i najviše se koristi za smirenje i protiv nesanice. A koristi se i za dezinfekciju i naklijavanje semena, kao insekticid i fungicid. Njeni cvetovi mogu da se jedu i sveži i takođe imaju opuštajuće delovanje. U bašti je ova biljka odličan komšija celeru, krompiru, kupusnjačama, praziluku i brokoliju. 

Piše: Svetlana Mujanović