Čajevi čuvaju dobro zdravlje

Najpoznatiji pomoravski travar Radovan Miletić ušao je u devetu deceniju života, ali nema nameru da prekine da se bavi sakupljanjem lekovitog bilja i pravljenjem čajeva i melema. Sezona berbe „travki“ i vađenja korenja je od aprila do decembra, pa su mu jedino prva tri meseca u godini „slobodna“.

I, mada je upravo sad ta pauza u njemu najvažnijem poslu, Rade Travar, kako ga svi zovu, zimski predah koristi da što češće bude na pijaci u Paraćinu sa svojim kupcima.

– Prošla sezona bila mi je berićetna kao i svih prethodnih trideset koliko na Rtnju, Čestobrodici i okolini Krivog Vira sakupljam bilje. Krenem s proleća, pa redom… Od čistog bilja je i čaj čist, pa kad se lepo osuši, spakuje i drži na promaji, ne propada i nema buđi. To zna narod koji od mene redovno pazari umesto da čaj kupe u radnji – objašnjava, za „Novosti“, Radovan.

Žalfija, hajdučka trava, pirevina, vranilova trava, crveni zdravac, timijan, majčina dušica, oman, broć, kopriva, slatki i gorki pelin… To je samo deo od osamdesetak vrsta lekovitih travki koje poznati travar bere i suši. Da su čajevi više nego korisni, kaže Radovan, najbolje pokazuje i njegovo čelično zdravlje.

Zanimljivo je da se Radovan nije bavio travarstvom od mladosti, već je krenuo tek sa pedesetak leta. Radio je u paraćinskoj štofari, a onda su kriznih devedesetih godina naišli svakakvi problemi. Poslu se učio nekoliko meseci kod poznatog travara. Do pre nekoliko godina bilje je sušio na tavanu stambene zgrade u kojoj živi, što je prilično neuobičajeno. U međuvremenu, završio je kuću na Karađorđevom brdu, pa su uslovi za preradu bilja sad mnogo bolji:

– Promaja je toliko jaka da se sve osuši za tri dana. Suvi list potom pakujem u papirne džakove, pa tek onda u obične i stavljam ih da vise u letnjikovcu. Tu nema nimalo vlage, tako da čajevi budu odličnog kvaliteta, kao i brojni melemi koje pravim.

Izvor: Večernje novosti

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18