Carska banja u kojoj je boravio i Franc Josif Prvi

Bad Išl je kulturna metropola ali i svetsko letovalište. U ovom čarobnom gradiću se i dalje održava tradicija, ali se ne odbacuje ništa novo. Bad Išl je austrijsko lečilište u centru regije Salckamerguta poznato i kao carski grad i banja. Nalazi se na reci Traun, izvorima termalne vode i bogatim rudnicima soli. Zanimljivo je da se voda za piće koristi iz sedamdesetak očuvanih i nezagađenih izvora.

Prošle godine proglašen je za evropsku prestonicu kulture i postao omiljeni banjski grad, ne samo zbog termalnih kupatila, već uglavnom zbog lekovitih svojstava soli. Dobro je poznato da dragoceni kristali pomažu u oporavku ljudi. Već u XIX veku terapija slanom kupkom pomagala je Francu Josifu Prvom i Elizabeti od Bavarske – Sisi u njihovoj  želji za decom.

Ovaj raj na zemlji je u doba Habzburgovaca često bio i mesto za odmor carske porodice. Njegovo veličanstvo je učinilo da se Bad Išl uzdigne do banjskog grada svetske slave koga danas poznajemo. Inače, grad je u privilegovanoj poziciji da ima kristalno čistu vodu za piće iz kraških izvora.

Najpopularnije terme Gornje Austrije

Terme Salckamerguta  su jedne od najlepših i najpopularijih velnes centara  u regionu  Gornje Austrije.  Privlačni i prijatno zagrejani bazeni i mnoge raznovrsne atrakcije, garantuju vrhunsko zadovoljstvo kupanja.  Apsoplutni vrhunac je lenja reka. Vodi kroz pećinu soli i maturski toranj, pored primaljivih hidromasažnih ležaljki direktno u termalnu banju.  U raznim saunama svako može pronaći opuštanje po svom ukusu.  Različite zone i saune za uživanje, kao i prostrana sauna bašta sa rudničkom saunom, čine svaki minut doživljajem za pamćenje.  

Hrana ukusna ali nije za svačiji džep

U okviru banjske pijace nalaze se kulinarski štandovi koji nude regionalne specijalitete od slatkih do slanih proizvoda.  Najtraženije poslastice su: baumkuchen  (kolač od lisnatog testa pečen na ražnju) , sveže pečeni bademi,  pahuljasti kajzeršmarn (carski drobljenjac od testa za palačinke) i ljuti kesten.  Tu je neozaobilazno mirisno kuvano vino sa klinčićem, punč , medovina, gluhdžin, odnosno džin sa mnoštvom aroma (jabuke, cimeta, vanile…)

Nadaleko je poznata poslastičarnica “Zauner”, koja datira još iz 1832. godine. U njoj se mogu pronaći slatkiši koji su i po ukusu, mirisu i izgledu prvoklasni. Naravno i cena im je “jača”. Parče kolača nije jeftinije od desetak evra. Svi će vam preporučiti  da  u pomenutoj poslastičarnici obavezno probate zaunerstolen, kolač od lešnika i nugata preliven čokoladom ali i čuvene išlere. 

Ukoliko  želite da uživate u dobrom i kvalitetnom crnom napitku, tu je starinska gostionica “Licberger Keler”, a u restoranu “Zaner” na šetalištu Esplanada, pored reke Trauna, obavezno trebate da degustirate tradicionalna jela, poput pačetine i jagnjećeg bifteka u sosovima neobičnih aroma.

Ovo je prava prilika da udahnete svež planinski vazduh i uživate u toplim zracima sunca, okruženi prirodnim lepotama Alpa. Nezaboravne avanture na otvorenom i na savršeno uređenim padinama, širok spektar zimskih aktivnosti i kulinarski užici, ostaće vam definitivno u nezaboravnom sećanju.

Tekst i foto: Dijana Maksimović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18