Насловна ВЕСТИ1 Cena maline na upit

Cena maline na upit

266

Udruženje malinara Vilamet izglasalo je novo rukovodstvo, na čijem čelu će biti Mileta Pilčević. Sa novim rukovodstvom pokrenuta su i nova-stara pitanja, kako i koliko će biti isplaćivani malinari i kakav će njihov položaj biti u odnosu na hladnjačare.

– Kao što vam je poznato prošle 2023. godine bili smo suočeni sa određenim poteškoćama kako na svetskom tržištu usled rata, pojave viškova i male potražnje naše maline, tako i na domaćem tržištu gde je bila niska otkupna cena, pre svega zbog toga što je većina naših izvoznika (čast izuzecima) prevalila ceo teret poremećaja na svetskom tržišta na primarnog proizvođača – navode iz udruženja Vilamet.

– Naš najveći problem jesu otkupljivači tj. hladnjačari koji konstantno u nama ne vide ravnopravne partnere. Kako bismo sprečili potencijalne gubitke i mogućnost manipulacije cenama tokom sezone, mi ovim putem otvoreno i transparentno tražimo informaciju od hladnjačara koja će biti otkupna cena, odnosno sa kojom kalkulacijom o proizvođačkoj ceni za 2024. godinu oni sada izlaze, najkasnije do 5.marta – zahtev je malinara koji su zamolili i predstavnike Ministarstva poljoprivrede da izađu sa stanjem prenetih zaliha neprodate maline iz 2023. takođe, do 5. marta.