Насловна РАЗНО Цене бобичастог воћа у свету полако падају

Цене бобичастог воћа у свету полако падају

20

После невероватног узлета у овој сезони, цене бобичастог воћа на светском тржишту већ неко време су на истом нивоу, а код неких врста крећу и силазном линијом, процењују аналитичари.

Ово се пре свега односи на купину и јагоду, а такве назнаке стижу из Америке. На европском тржишту малина, која је важан извозни производ Србије, добро се држи и остварује рекордну цену али предвиђања су да би могло да дође до неких промена.

Како је за „Политику” изјавио др Александар Лепосавић, један од водећих стручњака за воћарство сигнали који стижу са светског тржишта упозоравају да би таква ситуација убрзо могла да се прелије и на Европу.

Он је позвао произвођаче да буду обазриви, а како је објаснио стагнација цена с тенденцијом пада забележена је тренутно код купине и јагоде. Наводе и да су се промениле врсте поруџбина купаца у Европи и да се мање тражи најквалитетнија малина.

– Дешавања на светском тржишту су необична. Док цена малина наставља да расте у Европи, на америчком тржишту се полако смирује, а код јагоде и купине знатно пада. Малине и тамо имају солидне цене. Међутим, приметни су проблеми у транспорту, и многи други, тако да је и она у лаганом силазном тренду – напомиње Лепосавић и додаје да су ове тенденције биле најдрастичније почетком октобра, али да се и даље интензивно настављају.

Заустављање цена бобичастог воћа, које су ове године обориле све рекорде и донеле одличну зараду произвођачима, могао би да буде предзнак будућих дешавања на тржишту хране као одраз све очигледнијег пада глобалне куповне моћи потрошача.

Наш саговорник сматра да је уз све друге факторе ово и одраз пада куповне моћи. И цена транспорта контингента смрзнутог воћа из Европе до Америке знатно је повећана, чак неколико пута. Тренутно је достигла невероватних 23.000 долара што има изузетан утицај на цену финалног производа.

Упитан како ће сва та дешавања утицати на произвођаче у Србији, Лепосавић одговара да је Европа најбрже растуће тржиште, да бобичастог воћа нема а да само у Француској тренутно недостаје око 15.000 тона смрзнуте малине. У Србији је, додаје, остало веома мало слободног „оригинала” ( мешана малина) и да су ово углавном уговорене количине. Таква малина се тренутно код нас продаје по цени од 620 динара. Условно речено нижа категорија смрзнуте робе такозвани „гриз” на европског тржишту иде и од 5,6 до шест евра за килограм.

– То су и даље изузетно добре цене, али чињеница је да се „роленд” као најквалитетнија категорија у овом моменту слабије тражи. То је индикатор да купци полако траже алтернативе – сматра он.

За купину, без обзира на то што се тренутно у Србији продаје по цени од 420 динара, предвиђања нису тако оптимистична. У Америци постоји знатан пад тражње за овом врстом воћа што се врло брзо може догоди и на европском тржишту.

– Највећи проблем је што тако високе цене нема ко да плати. Ово је опомена произвођачима да треба да буду далеко обазривији у планирању производње – упозорио је др Александар Лепосавић.

Извор: Политика

Фото: Pixabay