Насловна ВЕСТИ Cenu paradajza u Evropi diktira Maroko

Cenu paradajza u Evropi diktira Maroko

387

Uobičajeno je da tokom prvih zimskih meseci cena paradajza u blagom padu. Ove godine su bile više od proseka, ali se taj pad ipak osetio. Međutim, u novembru je došlo do skoka, osim u Španiji, što je vidljivo iz podataka Evropske komisije. Prosečna cena u Evropi iznosila je 1,37 evra po kg, što je manje nego u oktobru i manje nego prošle godine u novembru, kada je ona bila 1,43 evra.

Razlozi za poskupljenja su brojni, navodi Hortidaily. Klimatske promene i suša su uzeli svoj danak kada je u pitanju proizvodnja na otvorenom, jer je to podiglo potrošnju vode za navodnjavanje. Tu je i pojava novog virusnog oboljenja. Virus smeđe naboranosti ploda, ToBRFV, se prvi put pojavio na Siciliji i u Nemačkoj 2018. godine, a onda se proširio i na mnoge druge evropske zemlje. Istovremeno su poskupeli inputi u ovoj proizvodnji: seme, đubriva, energija, prihrana, sredstva za zaštitu.

Tradicionalni proizvođači su Italija i Španija, ali su se i tamo susreli sa brojnim poteškoćama u proizvodnji. Proizvođači u Italiji su imali probleme izazvane visokim temperaturama i širenjem ToBRFV. Međutim, pored svega, ovo je tržište ostalo stabilno. Prosečna cena je u novembru blago porasla, ali je to povećanje manje nego novembarska cena u petogodišnjem razdoblju.

U Španiji se unazad nekoliko godina smanjuju površine pod ovim povrćem zbog konkurencije jeftinijeg iz Maroka. Cena je u proseku pala za 0,99 evra što je najeći pad cena u Evropi, ali je i to bilo malo povećanje iznad petogodišnjeg minimuma.

Podaci Evropske unije pokazuju da je prosečna vrednost u Holandiji 1,20 evra po kg, što je manje nego u oktobru. U poređenju sa prethodnih pet godina, ona je rekordna. Na tržištu je zabeležena manja količina zbog smanjene proizvodnje izazvane rastom cena energenata.

Poljska se pojavljuje kao veliki snabdevač paradajzom i prerađevinama, ali i uvoznik. Samo u 2019. godini izvezli su preko 73.000 tona svežih plodova. Najveći kupci su Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Belorusija. U isto vreme Poljska je i veliki uvoznik svežih plodova iz Španije, Holandije i Maroka.

Francuska ima manje površine pod ovom kulturom i veći je uvoznik. Uprkos tome, cene u novembru su bile skoro identične onima u 2020. godini.

Čini se da stanje na ovom tržištu diktira ponuda Maroka, jer je iz te zemlje u EU stiglo 18 odsto više paradajza tokom oktobra 2021. nego u 2020.

Izvor: Agroklub

Foto: Pixabay