Ćetenija, slatkiš koji čuvaju od zaborava

Mada je ukusna i mnogi je vole, ćetenija polako pada u zaborav. Izuzetno ju je teško napraviti, što je verovatno i glavni razlog tome. Po sastojcima ova poslastica je jednostavna, ali da bi se pripremila nije dovoljan samo jedna žena već se  u čitav proces mora uključiti nekoliko pari veštih ruku.

Ćetenija je slatkiš koji je na naše prostore stigao sa Bliskog istoka, odomaćio se i postao deo tradicionalne kuhinje Bošnjaka.  Za nju su potrebni brašno, šećer i limun, a proces pravljenja može potrajati satima.

– Pravi se od karamelizovanog šećera, koji se rashladi i razvuče u krug i dugo mesi u prženom brašnu. Žene prave veliku alku i razvlače je, vodeći računa da se krug ne prekine. Kada se izvuče velika alka onda pravimo osmicu i krenemo ponovo u proces sve dok ne dobijemo tanke niti kao žica. Tek tada je ćetenija gotova i može se poslužiti- otkriva nam  Dževa Mezildžić iz Prijepolja.

Ovu poslasticu, igličastu i nežnu kao paučina i koja izgledom podseća na šećernu vunu, od zaborava pokušavaju da otrgnu prijepoljske domaćice. Njoj u čast, u gradu na ušću Mileševke u Lim nedavno je organizovana manifestacija na kojoj su vešte ruke žena pripremale ovu poslasticu. Pre početka manifestacije organizovana je i obuka za sve one koji su želeli da nauče postupak pripremanja ćetenije.

Manifestacija pod nazivom „Ćetenija – pripremanje tradicionalne bosanske poslastice uz pjesmu i igru“ koja se treći put organizuje u Prijepolju, bila je i idelana  prilika da starije domaćice, evociraju uspomene na neka prošla i sretnija  vremena kada je pravljenje ovog slatkiša na jednom mestu okupljalo čitava sela.

– Devojke bi pevale i mesile, a muškarci igrali, i svi smo bili zadovoljni i sretni.Tad nije bilo kafića, pa su mnogi brakovi sklopljeni baš na ovim upoznavanjima. Jedva smo čekali da dođe zima da bi pravili ćeteniju i uživali u druženju i pesmi– priseća se Melka Hadžagić.

Manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. U muzičkom delu programa učestvovali su Gradski tamburaški orkestar iz Pljevalja i Folklorni ansambl Doma kulture u Prijepolju.

– Ova poslastica pravila se od davnina na području Sandžaka. Drago mi je da su naši sugrađani prepoznali specifičnost ove manifestacije, kao urbanu kulturu Bošnjaka. Imali smo i brojne goste iz drugih delova Srbije i iz inostranstva – kaže koordinator projekta Ibrahim Aličković .

Željko Dulanović

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18