Насловна ВЕСТИ Четири породице из Прокупља добилe куће на селу

Четири породице из Прокупља добилe куће на селу

21

Четири младе породице из Прокупља, које су одлучиле да живот наставе на селу, добиле су куће. За овај програм у прошлој години, обезбеђено је 700 милиона динара.

Срећа о којој већина младих машта, осмехнула се породици Драгана Стојановића из Доње Стражаве. Најлепши поклон од државе, кућа у власништву, омогућиће овој шесточланој породици да самостално настави живот у селу.

„Бавимо се занатом, керамичар сам и радимо пољопривреду, углавном воћарство – шљива, вишња. Кућа је мало већа, одговара нам, имаће за све по једна соба“, каже Драган Стојановић из Доње Стражаве.

„Требало би још таквих породица да остане, још оваквих пројеката да се одради, што би могло више, то би било боље“, рекао је Славиша Стојановић, председник МЗ Доња Стражава.

Као власници будућег породичног домаћинства, у Нову годину улазе и Марко Мирковић и Анђела Стојановић.

„Да, овде ћемо живети, свакако је село близу града, овде нам је миран живот, без градске буке“, каже Анђела Стојановић из Горње Трнаве.

„Презадовољни смо, још смо под неком еуфоријом, да кажем и ето испунила нам се жеља да останемо ту, где смо и хтели да живимо“, каже Марко Мирковић из Горње Трнаве.

У локалној самоуправи и Министарству за бригу о селу истичу да радује велики број младих људи, који су изразили жељу да живе на селу, због чега ће држава обезбедити додатну финансијску подршку и побољшати животне услове.

„Имали смо преко тридесет заинтересованих корисника, за преко десет корисника смо послали пријаве на конкурс, а ево четири куће су купљене у протеклих десетак дана“, рекао је Дејан Тонић, већник у Градском већу Прокупља.

Милан Кркобабић, министар за бригу о селу каже да пољопривреда није „једнако“ село.

„Село је нешто што је заједница људи и та заједница мора да има услове приближне или идентичне онима које имају људи у великим центрима, у противном, имаћемо празна села“, каже Кркобабић.

У Министарству за бригу о селу најављују сличне програме уз једноставније процедуре.

Извор: РТС

Фото: Pixabay