Četvrt veka Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“

Mirna i pitoma, reka ravnice, Zasavica, omogućila je opstanak brojnim biljnim i životinjskim vrstama. Da bi taj biodiverzitet bio očuvan sama Zasavica i njeno priobalje na predlog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode stavljeni su pod zaštitu 1997. godine, kao Specijalni rezervat prirode, prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja.

Značaj reke Zasavice je u tome što je ona jedinstven očuvan prostor nekada velikog plavnog područja u porečju Save i Drine, odnosno severne Mačve. Područje rezervata se ističe mozaičnošću vodenih, močvarnih, livadskih i šumskih staništa, a odlikuje ga raznovrsnost i bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, sada retkih i ugroženih, a koje su nekada naseljavale mnogo šire područje.

Nedavno je na svečanosti u Specijalnom rezervatu prirode “Zasavica” obeleženo je 25 godina zaštite.

Izvor: RTV

Foto: zasavica.org.rs

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar