Četvrta generacija vodeničara iz Zabrege

Goran i Nataša Tomić iz Zabrege kod Paraćina četvrta su generacija u porodici koja održava vodenicu u dvorištu i proizvodi brašno samleveno na kamenu. Tomići se bave i uzgojem potočne pastrmke, jer im rukavac Crnice protiče kroz dvorište. Imaju troje dece, čiju budućnost takođe vide na porodičnom imanju.

Bistra Crnica s lakoćom okreće vodenični točak. U dvorištu Tomića već jedan vek žito se melje na tradicionalan način. Svake godine zaseju oko desetak hektara kukuruza, pšenice i raži, ali rade i uslužno mlevenje za sve one koji žele da od svojih žitarica naprave brašno. Celo zrno cepa se na kamenu i to stalni kupci znaju da cene.

– Kažu da je to zdravo, prvo to, drugo da je ukus super fenomenalan, da nema nikakvih drugih primesa, da je spremljeno na tradicionalan način, ništa nismo izmenili znači kako je od početka vodenica radila tako i sada radi. Od celog zrna, čisto brašno, lepo samleveno – kaže Nataša Tomić, iz Zabrege.

Iznad i ispod vodenice Tomići su napravili ribnjak. Vešto su iskoristili to što rukavac Crnice zahvaljujući Goranovom pradedi prolazi kroz imanje. Godišnje proizvedu oko 15 tona potočne pastrmke kojoj je Crnica i prirodno stanište.

– Posla oko ribe ima previše, to je jako težak i zahtevan posao, ali pošto radimo porodično, onda taj posao podelimo ja, supruga, deca tako da bude malo lakše – navodi Goran Tomić, iz Zabrege.

Marija, Milica i Mihajlo tokom prepodneva su u školi. U selu je četvorogodišnja, a u susednom Popovcu osmogodišnja škola. S ponosom ovde ističu da troje i četvoro dece ima više od dvadeset porodica.

– To su deca koja su rođena u ovom selu koja su se oženili, udali, zasnovali svoje porodice i ostaju ovde ili pokrenu neku sopstvenu proizvodnju, rade po nekim firmama – ističe Vladan Vučković, iz Udruženja „Petrus” iz Zabrege.

Integralno brašno mleveno na kamenu, pastrmka, med, jaja, proizvodi su od kojih žive Tomići.

– Naša budućnost je u selu, tu smo napravili porodicu, biznis, tako da nemamo gde – kaže Goran Tomić, iz Zabrege.

Da i selo Zabrega ima budućnost možda najbolje govori podatak će naredne dve godine u školu krenuti 19 prvaka.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay

razvojnifv.png

RAZNO

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime

Potomci doseljenika iz Vranja u Karavukovu “zbore vranjski” i kroz Udruženje žena “Koštana” neguju tradiciju

Razgovor sa primesama toplog vranjskog dijalekta i danas se može čuti u  Karavukovu selu, u Opštini Odžaci, gde se posle

Spanaću izuzetno prija kompost

Crni luk ne podnosi zasenjivanje, potrebna mu je manja osvetljenost nego paradajzu ili krastavcu, ali veća nego kupusu. Zahtevi za

Marmelada od mušmule

Kad mušmule prirodno omekšaju mogu se koristiti za pripremu marmelade. Valja ih oprati, ali ih ne treba ljuštiti već samo

19. Sajam etno hrane i pića od 4 – 7. decembra u Beogradu

Najveća smotra prozvođača tradicionalnih proizvoda namenjenih tržištu u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope biće održana od 4 – 7. decembar