Насловна РАЗНО Čičoka rodila greškom u vrletima Murtenice

Čičoka rodila greškom u vrletima Murtenice

647

Čičoka je jesenas na padinama Murtenice rodila greškom, ali bi mogla da postane ozbiljan biznis. Biljka koja je poznata i kao divlji krompir u Srbiji se slabo gaji, pa se već javljaju vlasnici restorana i hotela, koji bi da je kroz razna jela ponude svojim gostima. Njene jestive krtole bogate su mineralima i vitaminima, pa se preporučuju u ishrani dijabetičarima, kao i onima sa viokim holesterolom i krvnim pritiskom, a cenjena je i kod pobornika vegetarijanske ishrane.

Oko tridesetak struka biljke čiji žuti cvetovi podsećaju na suncokretove, niklo je na imanju Veliše Petrovića  u Draglici kod Nove Varoši. Posadio ih je proletos po obodima bašte i sve dok nije došlo vreme da se ubiraju plodovi, bio je ubeđen da gaji – đumbir.

-Komšija mi je dao seme koje je i sam dobio,  i rekao da je to đumbir. Kako nikada nisam gajio tu moćnu začinsku biljku jestivog korena, niti znam kako izgleda njen nadzemni deo, rešio sam da se oprobam. Mada joj nakon sadnje nisam puno pridavao pažnje, biljka je napredovala i izrasla preko metar visine, a ja sam se svo vreme hvalio kako sam uspeo da odgajim đumbir na preko hiljdu metara nadmorske visine – priča Veliša.

Četvroročlana porica Veliše Petrovića (30) bavi se proizvodnjom zlatarsog sira od kravljeg mleka, a imaju i vrt na pet ari i dva plastenika za svoje potrebe. I pored suše godina je bila rodna, pa je ovaj mladi domaćin pored krompira, pasulja i drugog povrća, proizveo i oko 60 kilograma čičoke. Fotografije plodova biljke za koju je ovde u planinskim vrletima retko ko čuo, ubrzo su proširile društvenim mrežama, pa su na Velišin telefon počeli da stižu molbe iz gotovo svih delova Srbije.

-Podelio sam besplatno gotovo kopletan rod čičoke, a zvali su mnogi, najviše oni sa zdravstvenim problemima. Ostavio sam sebi  sitne krtole, dok ne vidim šta ću- kaže Veliša.

Čičoka je u 17. veku u Evropu stigla iz Amerike i dugo je bila popularnija od običnog krompira. Koristi se u ishrani u  sirovom ili  kuvanom stanju, a danas se gaji na gotovo svim kontinentima.

-Iz jednog beogradskog hotela su mi tražili 30 kilograma krtole, ali na žalost nisam mogao da im izađem u susret, jer nisam hteo da lažem druge. Ukoliko se dogovorimo , možda je na proleće posadim na nekoliko ari. Ako ipak ne bude ništa od toga, pamtiću je kao jedno lepo i neobično iskustvo – kaže Veliša.

Željko Dulanović