Cicvara

Veruje se da je cicvara nastala na Durmitoru, a da su je ubrzo prihvatili meštani sela s tromeđe Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, odakle se proširila dalje. Danas gotovo svaki kraj ima svoj recept, za koji tvrdi da je „orginalan“.
Iskusne domaćice koje su recept preuzele od svojih baka, kažu da cicvara mora da pliva u masti. Izuzetno je kalorična hrana.

U staro vreme, kada se naporno radilo na seoskom imanju, ona je trebalo da obezbedi energiju i snagu za ceo dan.
Mada ne izgleda tako, dobru cicvaru nije lako spremiti.
Tajna je u dugom i laganom mešanju, pa stari ljudi kažu da treba da se oznoje i domaćica i cicvara, da bi cicvara uspela.

Foto: Željko Dulanović

Potrebno je:

  • 2 dcl vode
  • 2 dcl mleka
  • 500 g kukuruznog brašna
  • 250 g zgorelog (starog) kajmaka
  • 2-3 kašike svinjske masti
  • So

Priprema:

  • U šerpu staviti vodu, mleko i mast i pustiti da provri.
  • Kada smesa provri, skinuti s vatre i lagano, uz stalno mešanje, dosipati brašno, pa dodati kajmak. Kada se doda svo brašno, nastaviti mešanje, sve dok mast ne počne da izbija na površinu, a cicvara da se odvaja od dna i lagano okreće (ovo mešanje nekada može da potraje dugo).
  • Kada cicvara pusti mast, vratiti šerpu na vatru, po potrebi dosoliti i uz stalno mešanje kuvati još oko 10 minuta. Važno je znati da se cicvara meša u krug, samo u jednu stranu.
  • Cicvara se služi topla. Jede se uz kiselo mleko ili jogurt, a uz nju se mogu poslužiti još i goveđa ili svinjska pršuta.
razvojnifv.png

RAZNO

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,