Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Cicvara

Cicvara

562

Veruje se da je cicvara nastala na Durmitoru, a da su je ubrzo prihvatili meštani sela s tromeđe Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, odakle se proširila dalje. Danas gotovo svaki kraj ima svoj recept, za koji tvrdi da je „orginalan“.
Iskusne domaćice koje su recept preuzele od svojih baka, kažu da cicvara mora da pliva u masti. Izuzetno je kalorična hrana.

U staro vreme, kada se naporno radilo na seoskom imanju, ona je trebalo da obezbedi energiju i snagu za ceo dan.
Mada ne izgleda tako, dobru cicvaru nije lako spremiti.
Tajna je u dugom i laganom mešanju, pa stari ljudi kažu da treba da se oznoje i domaćica i cicvara, da bi cicvara uspela.

Foto: Željko Dulanović

Potrebno je:

  • 2 dcl vode
  • 2 dcl mleka
  • 500 g kukuruznog brašna
  • 250 g zgorelog (starog) kajmaka
  • 2-3 kašike svinjske masti
  • So

Priprema:

  • U šerpu staviti vodu, mleko i mast i pustiti da provri.
  • Kada smesa provri, skinuti s vatre i lagano, uz stalno mešanje, dosipati brašno, pa dodati kajmak. Kada se doda svo brašno, nastaviti mešanje, sve dok mast ne počne da izbija na površinu, a cicvara da se odvaja od dna i lagano okreće (ovo mešanje nekada može da potraje dugo).
  • Kada cicvara pusti mast, vratiti šerpu na vatru, po potrebi dosoliti i uz stalno mešanje kuvati još oko 10 minuta. Važno je znati da se cicvara meša u krug, samo u jednu stranu.
  • Cicvara se služi topla. Jede se uz kiselo mleko ili jogurt, a uz nju se mogu poslužiti još i goveđa ili svinjska pršuta.