Cikada izaziva žutilo vinove loze

Na području Novog Sada, zasadi vinove loze se nalaze u fazi bobice su veličine zrna pšenice (BBCH 73) do faze bobice veličine graška (BBCH 75).

Na punktu Čerević, Regionalni centar „Novi Sad“ Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja prati razvoj cikade Scaphoideus titanus. Ova cikada je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) – prouzrokovača zlatastog žutila vinove loze. U vinogradima trenutno dominiraju larve drugog razvojnog stupnja.

– Prognozirane visoke temperature u narednom periodu doprineće masovnijoj pojavi larvi trećeg razvojnog stupnja, te se preporučuje primena nekog od registrovanih insekticida za suzbijanje cikada: Fury 10 EC (zeta-cipermetrin) u koncentraciji 0,01-0,015% ili Sivanto prime (flupiradifuron) u količini 0,5 l/ha – kažu u RC „Novi Sad“.

U cilju zaštite od prouzrokovača plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) i pepelnice vinove loze (Uncinula necator) proizvođačima se preporučuje primena kombinacije fungicida: Folpan 80 WDG u koncentraciji 0,15-0,2% ili Fighter u količini 1,25-2,4 kg/ha ili Solofol (folpet) 1-1,5 kg/ha plus Luna expirience (tebukonazol+fluopiram) u koncentraciji 0,035-0,04% – savetuju stručnjaci RC „Novi Sad“.

Sprovođenje tretmana se preporučuje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima zbog visokih dnevnih temperatura.

Foto: Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18