Насловна АРХИВА ЦИКЛАМА: Нежни цвет искрености

ЦИКЛАМА: Нежни цвет искрености

Раскош и лепота цветова највише ће доћи до изражаја ако се саксије налазе у светлој, прозрачној и прохладној просторији

723
Фото: Pixabay

Циклама је омиљена собна биљка, која цветовима улепшава дом од новембра па све до априла или чак почетка јуна. Једна је од најлепших које цветају зими, а веома тражена средином фебруара, поводом Дана заљубљених и 8. марта, кад се из расадника ове цветнице пресељавају у домове многих љубитеља цвећа. То нам је потврдила и Пирошка Фараго из Темерина, у чијим се пластеницима, сем класичних биљки, могу видети и бројни новитети.

– Баш зато што су познате и дуго се гаје, највише су тражене – каже наша саговорница. Међутим, истински љубитељи цвећа знају да их произвођачи сваке године обрадују новим, лепшим врстама и варијететима, па могу да бирају између патуљастих, такозваних цикламyни сорти, затим нешто крупнијих, чија је висина до 15 центиметара, сорти средњег раста до 20, и стандардне висине од 30 центиметара или мало виших. Веома су занимљиви елегантни петочлани цветови на дугим дршкама разних боја – ружичасти, бели, љубичасти, црвени, наранxасти, па све до двобојних комбинација и латица чији су рубови коврxави, који биљке чине божанственим. Красе их и специфични листови срцоликог облика, а неретко могу бити обрубљени сребрнастом или златном „чипком“.

Циклама (Cyclamen persicum) је једна од биљака из породице 16 познатих врста које потичу из средоземног подручја и Мале Азије, где је пронађена 1731. године. Име је добила од грчке речи киклос, што значи кружно, јер се цветна дршка током стварања спирално увија. Овај нежни цвет кад се поклања означава искреност или жељу за помирењем. Симбол је снебивања и стидљивости.

– Да би циклама дуго и обилно цветала, њен успешан узгој почиње куповином. Биљке треба да су здраве, са бројним свежим пупољцима, а гомољ да мало вири из земље – истиче наша саговорница, и наглашава да је највеће задовољство одржати ову биљку, пошто се често догађа да многима не успе, једноставно – листови клону и биљка пропадне. Расцветала циклама је веома осетљива на високу температуру, а поготово сув ваздух, мрачну и топлу просторији с централним грејањем, па се не сме држати поред радијатора, а баш се ту праве грешке.

Њена лепота долази до изражаја ако се гаји у светлој, прозрачној и прохладној просторији где је темпетарура нижа од 20 Целзијусових степени, а оптимална је између 10 и 16. Не прија јој ни јако сунце. Зато је најбоље саксије с овим цветницама сместити између два прозорска крила на источној или северној страни.

Биљке се заливају једном недељно устајалом водом или кишницом, уз руб саксије, водећи рачина да се не накваси гомољ, листови и цветови. Потапање биљака у већу посуду с водом није дозвољено. Ако се претерано залива и ако се вишак воде задржава у подметачу, биљка вене, листови жуте, цветови клону и почиње труљење. Међутим, ако се циклама не залива довољно листови ће се обесити, а цветови увенути.

Током раста и цветања води којом се залива додаје се текуће минерално ђубриво намењено цветним врстама, једном до два пута месечно.

После цветања циклами је неопходан одмор, без прихрањивања, с мало заливања. Кад се листови осуше, то се обично дешава у мају, саксију с биљком треба преместити у башту и цело лето држати у сенци. Може се користити тераса или подрум. Кад почне да развија нове листове, гомољ се пресади (трећина да вири) у свеж супстрат, лако, растресито земљиште, најбоље шумско и тресет. Затим се премешта на светло место где је температура од седам до 15 степени, а ноћу око пет. Тада почиње заливање и прихрањивање, сваких седам дана.

Овако неговане биљке дуго ће украшавати прозоре, па се једино може докупити неки нови варијетет благог мириса који се лакше узгаја у кућним условима.

Д.Р.

Добро јутро број 539 – Март 2017.