Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Čips od jabuka nastao od „Volje za životom“

Čips od jabuka nastao od „Volje za životom“

649
smart

Udruženje osoba sa  cerebralnom i dečijom paralizom „Volja za životom“ više je od volje za životom. Oni život žive, rade, stvaraju. Jedan od njihovih uspeha je i čips od jabuka, a ispred preduzeća-udruženja koje se bavi sušenjem voća za Dobro jutro pričala je Dubravka Milošević.

– U našem preduzeću rade osobe sa invaliditetom. Ovoga leta je bilo zaposleno osam ljudi koji su se bavili preradom voća. Sve što mogu da rade oni rade u okviru svojih mogućnosti. Od prinošenja voća do barbutera, mašine koja pere voće. Ko je u mogućnosti on čisti voće, svi smo zadovljoni, i oni i mi kao preduzeće – njihovi proizvodi su potpuno prirodni, bez dodatih šećera, a najpoznatiji je čips od jabuke.

smart

– Bavimo se sušećem voća ali naš glavni proizvod koji bismo želeli da popularizujemo je čips od jabuke. To je 100 posto prirodan proizvod. Potpuno zdrav proizvod, organske proizvodnje, bez dodatih šećera, zaslađivača, aditiva, čista jabuka sušena u svom prirodnom obliku – jabuke za preradu su crveni i zlatni delišes koje kupuju iz okoline Smedereva.

– Od proizvođača iz okoline Smedereva mi kupujemo jabuke zlatni i crveni delišes i skladištimo ih u našim pogonima. Kad jabuke  dopremimo u halu, stavljamo ih u barbuter, mašinu za pranje. Tu ih i prebiramo da li su zdrave ili ne. Odbacujemo ono što je loše. Posle te jabuke idu u mašinu za čišćenje, prvo se vadi sredina, pa se čisti kora. Onda se seku na kolutove i zatapaju u limunsku kiselinu. Jabuke stoje u kiselini nepun minut, izvlačimo ih, malo se prosuše pa ih stavljamo na lese, ređamo ih na određenoj razdaljini i guramo u sušare. U sušarama leže devet do deset sati na sušenju. Nakon toga ih pakujemo u kese – za svoj proizvod već imaju tržište, a mogu ga jesti svi od dece do trudnica.

– Proizvod momentalno plasiramo u prodavnice zdrave hrane u našoj okolini i u privatnim malim marketima. Naš proizvod mogu jesti buklvano svi, vegani, vegetarijanci, trudnice, deca i sportisti jer nema nikakvih aditiva, konzervanasa, dodataka – rekla je za Dobro jutro Dubravka Milošević.

Tekst i foto: Zorica Dragojević