Čokolada Toblerone neće biti švajcarski proizvod

Kompanija Mondelez, proizvođač čokolade Toblerone, preseliće krajem sledeće godine deo proizvodnje svojih kultnih trouglastih čokolada iz Švajcarske u Slovačku, navodeći kao razlog planirani snažan rast i potrebu za povećanjem kapaciteta.

– Od kraja 2023. ćemo povećati kapacitete dodavanjem ograničene proizvodnje Toblerona u Slovačkoj – navela je portparolka Mondeleza Livija Kolmic u saopštenju, potvrđujući vest švajcarske tv stanice SRF, izveštava Rojters.

Prehrambene kompanije se suočavaju sa visokim rastom troškova, ali Kolmic nije ovaj potez kompanije vezala za troškovnim pritiscima, već se pozvala na planirani snažan rast Mondeleza, što značilo da će firma povećati proizvodnju i švajcarskoj fabrici u Bernu.

Toblerone je prvi put lansiran 1908. godine, a od ranih 1990-ih se ekskluzivno proizvodi samo u Švajcarskoj. Na pakovanju se nalazi imidž švajcarske planine Materhorn i oznaka „švajcarska mlečna čokolada“.

Prema strogim švajcarskim pravilima o označavanju proizvoda, čokolada napravljena u inostranstvu ne može se nazvati „švajcarskom“.

Kolmic je odbila da kaže da li će Toblerone zbog toga promeniti pakovanje.

Izvor: Tanjug

Foto: wikimdeia.org

razvojnifv.png

RAZNO

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime