Čorbast pasulj

Pasulj je kroz istoriju bio jedno od najpopularnijih srpskih jela: lako se uzgajao, jela od njega bila su jeftina. Da je jelo srpsko govori i stara sorta pasulja – gradištanac koji potiče iz Velikog Gradišta. Dok se pasulj sejao uz kukuruz, uzgajalo ga je skoro svako
domaćinstvo. Poznat je i tetovac, krupnog zrna, ali se on koristio za gusta jela. Glavno jelo od pasulja je – čorbast pasulj. U mnogim delovima Srbije kuvao se, u siromašnim vremenima, dva puta nedeljno – sredom i petkom! “Prazan“ pasulj je vremenom zamenjivan pasuljem u koji su stavljana parčad slanine, kobasice i, naročito – suvog mesa, rebara ili kolenice.

Potrebno je:

  • 500 g belog pasulja tetovca ili gradištanca
  • 500 g suvog mesa
  • 2 krompira srednje veličine
  • 150 g crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika slatke mlevene paprike
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 1 kašika brašna
  • so, biljni začin, mleveni biber u zrnu
  •  lovorov list

Priprema:

Prokuvati odvojeno pasulj i suvo meso i prvu vodu prosuti. U drugu vodu, zajedno staviti pasulj, rebra, iseckan krompir, crni, beli luk, lovorov list, so i mleveni biber. Kuvati – dok pasulj i rebra ne omekšaju. Spremiti zapršku: na supenu kašiku masti ili ulja propržiti isto toliko brašna i dodati kašiku crvene mlevene paprike. Promešati još vrlo kratko da paprika ne zagori. Zapršku sipati u pasulj i krčkati još petnaestak minuta.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18