Pasulj je kroz istoriju bio jedno od najpopularnijih srpskih jela: lako se uzgajao, jela od njega bila su jeftina. Da je jelo srpsko govori i stara sorta pasulja – gradištanac koji potiče iz Velikog Gradišta. Dok se pasulj sejao uz kukuruz, uzgajalo ga je skoro svako
domaćinstvo. Poznat je i tetovac, krupnog zrna, ali se on koristio za gusta jela. Glavno jelo od pasulja je – čorbast pasulj. U mnogim delovima Srbije kuvao se, u siromašnim vremenima, dva puta nedeljno – sredom i petkom! “Prazan“ pasulj je vremenom zamenjivan pasuljem u koji su stavljana parčad slanine, kobasice i, naročito – suvog mesa, rebara ili kolenice.
Potrebno je:
- 500 g belog pasulja tetovca ili gradištanca
- 500 g suvog mesa
- 2 krompira srednje veličine
- 150 g crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašika slatke mlevene paprike
- 1 kašika masti ili ulja
- 1 kašika brašna
- so, biljni začin, mleveni biber u zrnu
- lovorov list
Priprema:
Prokuvati odvojeno pasulj i suvo meso i prvu vodu prosuti. U drugu vodu, zajedno staviti pasulj, rebra, iseckan krompir, crni, beli luk, lovorov list, so i mleveni biber. Kuvati – dok pasulj i rebra ne omekšaju. Spremiti zapršku: na supenu kašiku masti ili ulja propržiti isto toliko brašna i dodati kašiku crvene mlevene paprike. Promešati još vrlo kratko da paprika ne zagori. Zapršku sipati u pasulj i krčkati još petnaestak minuta.