Čubar – čudno ime, lekovito

Bresina, čober, čubrika ili čubrica (Satureja hortensis) je jednogodišnja biljka s izrazito razvijenim korenom. Stabljika narasta do 40 cm, uglavnom je grmoliko razgranata, s granama koje su odrvenjene pri dnu. Listovi si uski i zatupljeni. Cvetovi su na kratkoj dršci, čašica je zvonasta, zelena ili ljubičasta, cvetni venčić je ljubičast, ružičast ili beo, fino pahuljast. Prašnici jedva prelaze preko venčića. Ima miris i ukus kao biber, te se neretko upotrebljava kao njegova zamena. Najčešće se koristi prilikom pripreme variva i jela od krompira i zbog karminativnog delovanja neizostavan je začin u jelima od mahunarki. Ima važnu primenu i u biouzgoju – posađen uz mahunarke pojačava im ukus i štiti ih od lisnih vašiju.
Cveta krajem juna do početka avgusta. Raste slobodno u prirodi na kamenitim i šjunkovitim obroncima u istočnom Sredozemlju. U srednjoj Evropi uzgaja se kao začinska biljka, ali raste i kao samonikla u blizini polja, na železničkim nasipima i grobljima. Neophodna su mu rastresita zemljišta, bogata hranljivim sastojcima. Potrebna mu je i toplota, te su osunčani položaji najprikladni za uzgoj. Izrazito je osetljiv na mraz. Tokom suše obilno se zaliva, ali samo vodom čija je temperatura jednaka temperaturi vazduha.
Upotrebljava se čitava biljka (Herba saturejae ili Herba cunilae sativae) ili listovi (Folia saturajeae). Bere se dva puta. Najbolja biljka kao začin i za lekovite svrhe je ona koja je ubrana neposredno pre cvetanja, dok se druga berba može obaviti u punom cvetu. Prilikom berbe za kućne potrebe, biljka se odreže iznad zemlje, poveže u snopiće i suši u senovitom i prozračnom prostoru (tavan). Potpuno osušena biljka, osim debelih odrvenelih delova stabljike, fino se izreže i sprema u staklene posude, nepropusne za vazduh i svetlo.

Lekovita svojstva čubra

Još od antičkih vremena važio je za lekovitu biljku. Stari Rimljani i Grci smatrali su da je čubar afrodizijak.
Uglavnom se upotrebljava kao karminativ, za ublažavanje crevnih i želudačnih grčeva i kao sredstvo za ublažavanje nadražaja na povraćanje. Blagotvorno deluje na rad jetre i žuči. Upotrebljava se i kao ekspektorans i sredstvo za ublažavanje menstrualnih tegoba. Dokazano je da njegovo ulje inhibira rast Candide albicans. Sadrži karvakrol, cimol, fenol, belančevine, masti i ugljene hidrate. Efikasan je i u slučaju šećerne bolesti, jer se konzumiranjem čaja znatno smanjuje jak osećaj žeđi koji je uobičajen za ovu bolest. Uspešno se primenjuje i kao čaj protiv crevnih glista. Nepovoljne posledice koje proističu posle konzumiranja bibera, kao npr. prenadraženost sluznice creva i osećaj žeđi, ne pojavljuju se prilikom konzumiranja čubra.

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18