Насловна ВЕСТИ1 Čudesno Zrno Ra, spoj tradicije i novih ideja

Čudesno Zrno Ra, spoj tradicije i novih ideja

1215

Aleksandar Arsenoski četvrta je generacija umetnika koji svoju magiju oslikava brašnom. Od pradede Bore koji je sa bratom Filipom doneo znanje iz Carigrada i 1925. godine otvorio radnju za pravljenje kora, do današnjeg dana, tradicija je poštovana, a vredne ruke prenosile zanat na sledeće generacije. Ova četvrta generacija nije se zaustavila na korama, proširila je asortiman i prva je koja je posvećena zdravoj priči, zdravijim žitaricama i zdravijim proizvodima.

– Iz Beograda sam i već četiri godine sam posvećen brendu Zrno Ra. Želeli smo da napravimo zdravu priču jer nije postojala ni jedna zdrava pekara u Beogradu. Počeli smo sa korama jer je to porodična tradicija. Pradeda Bora je još 1925. godine sa svojim bratom Filipom krenuo sa proizvodnjom kora. Taj zanat su preneli iz Instambula, tadašnjeg Carigrada i ja sam četvrta generacija koja se time bavi. Ono što sam promenio je da ne pravim kore od belog brašna, već je to zdravija varijanta. Napravili smo kore od spelte i kad smo videli kako je to ispalo, shvatili smo da možemo i od bilo kog drugog brašna – ponosan je na porodičnu tradiciju koju je na početku delio sa potrošačima putem interneta, promocija po marketima, sajmovima i bazarima. Pored kora među prvim zdravim proizvodima bili su hlebovi, pečeni u rerni.

Namaz sa spirulinom

Osim testenina i hlebova, među proizvodima Zrna Ra su i slane, slatke pite, baklave, mafini, proja, kremovi, namazi. Jedan od prodavanijih namaza je i Zrno Ra namaz sa spirulinom, napravljen od sirovog suncokretovog semena i golice, obogaćen spirulinom. U njegov sastav ulaze: voda, sirovo suncokretovo seme 21%, sirova golica 21%, hladno ceđeno ulje suncokreta (100% ulje semena suncokreta), ulje bundeve (100% ulje semena bundeve), morska so, beli luk u prahu, spirulina 0,2%. Posan i veganski namaz, dobar je za sportiste, decu, dijabetičare i za one koji su na hrono ishrani.

– Prvo smo krenuli da pravimo hlebove i to hleb iz rerne. Kasnije sam zamolio oca da me nauči da pravim još neke stvari, jer sam inače bio u materiji. To je trajalo tri godine, dok se nisam oženio Anom čija je porodica takođe imala dodira sa pekarstvom. Do tada smo se oglašavali preko društvenih mreža, bili na sajmovima i bazarima, a potom smo rešili da otvorimo lokal na Palilulskoj pijaci u Beogradu. Otvorili smo prvu zdravu pekaru u kojoj imamo 40 proizvoda, dok inovativnih ideja imamo na pretek i tek ćemo se razvijati – dok ne ostvare sve ideje akcenat su stavili na beskvasne hlebove i kore od spelte. To je ono što kupce trenutno najviše zanima.   

– Akcenat je na beskvasnim hlebovima, korama od spelte i kombinaciji spelte i heljde. Trenutno su najprodavanije tortilje bez belog brašna, aditiva i to nas izdvaja od svih drugih pekara. Ne koristimo aditive, kvacas, belo brašno i naše proizvode mogu da jedu svi, izuzetak su ljudi sa celijakijom. Proizvodi su posni, a kako su pred nama dva letnja posta, slobodno dođite, nećete pogrešiti – uveren je u kvalitet svojih proizvoda Aleksandar Arsenoski čuvar tradicije i ponosni vlasnik brenda Zrno Ra.

Tekst i foto: Zorica Dragojević