Čudotvorno ulje lešnika iz Struge

Gazdinstvo Pereski iz Struge u Makedoniji bavi se proizvodnjom ulja, čipsa i putera od lešnika i ulja od lešnika i đumbira. Oni su od onih proizvođača kod kojih je svaki segment iskorišćen, pa tako od ljuske koja ostane prave pelet i može se reći da time zaokružuju proizvodnju i ekološki su čisto gazdinstvo.

– Mi smo gazdinstvo Pereski iz Struge u Makedoniji, imamo proizvodnju hladno ceđenog ulja od lešnika. Imamo svoje zasade lešnika na tri hektara, stara autohtona makedonsa sorta. Lakši je za održavanje od drugih komercijalnih sorti, italijanskih. Potrebno mu je dosta vode i dobra hrana. Hranimo sa prirodnim đubretom, ne prihranjujemo sa veštačkim đubretom. Zadovoljni smo prinosima koje ostvarujemo sa takvim načinom prihrane – od lešnika koji uzgaje sve iskoriste, čak i ljusku.

– Od lešnika dobijamo čips od lešnika, cedimo ulje, pravimo puter, a od ljuski pravimo pelet, što znači da smo sve maksimalno iskoristili. Ne bacamo ništa – za jedan litar hladno ceđenog ulja potrebno je od četiri do pet kg lešnika.

– Za litar ulja je potrebno, u zavisnosti od kvaliteta lešnika, od 4,5 do 5 kilograma lešnika.  Ulje od lešnika sadrži dosta E vitamina, omega 3, omega 6 i omega 9 kiselina, vitamin B1 i B2, gvožđe, cink, Selen, Kalcijum, Magnezijum, Natrijum i Kalijum – rekao je vlasnik brenda Pereski, uz tvrdnju da je bolje i od maslinovog.

– Ovo ulje je kvalitetnije od maslinovog, ima najviše prirodnog zaštitnog faktora za sunce SPF 30 – pored ovog ulja prvi su napravili ulje od đumbira i lešnika.

– Prvi smo napravili ulje od lešnika i đumbira i to je prirodni antibiotik koji pomaže čišćenju pluća, kod upale sinusa, za zglobove. Koristi se jedna pipeta na sabajle za odrasle, a za decu je dovoljna jedna kap iz pipete u čaj i uz limun – objasnio je Pereski.

Ulje lešnika dobro je za podizanje imunitete, eliminisanje parazita iz creva i probavu, održava balans hormona, dobro je za negovanje suve kože i kod opekotina, pomaže proizvodnju kolagena, jača koštano tkivo.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno