Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Čudotvorno ulje lešnika iz Struge

Čudotvorno ulje lešnika iz Struge

219

Gazdinstvo Pereski iz Struge u Makedoniji bavi se proizvodnjom ulja, čipsa i putera od lešnika i ulja od lešnika i đumbira. Oni su od onih proizvođača kod kojih je svaki segment iskorišćen, pa tako od ljuske koja ostane prave pelet i može se reći da time zaokružuju proizvodnju i ekološki su čisto gazdinstvo.

– Mi smo gazdinstvo Pereski iz Struge u Makedoniji, imamo proizvodnju hladno ceđenog ulja od lešnika. Imamo svoje zasade lešnika na tri hektara, stara autohtona makedonsa sorta. Lakši je za održavanje od drugih komercijalnih sorti, italijanskih. Potrebno mu je dosta vode i dobra hrana. Hranimo sa prirodnim đubretom, ne prihranjujemo sa veštačkim đubretom. Zadovoljni smo prinosima koje ostvarujemo sa takvim načinom prihrane – od lešnika koji uzgaje sve iskoriste, čak i ljusku.

– Od lešnika dobijamo čips od lešnika, cedimo ulje, pravimo puter, a od ljuski pravimo pelet, što znači da smo sve maksimalno iskoristili. Ne bacamo ništa – za jedan litar hladno ceđenog ulja potrebno je od četiri do pet kg lešnika.

– Za litar ulja je potrebno, u zavisnosti od kvaliteta lešnika, od 4,5 do 5 kilograma lešnika.  Ulje od lešnika sadrži dosta E vitamina, omega 3, omega 6 i omega 9 kiselina, vitamin B1 i B2, gvožđe, cink, Selen, Kalcijum, Magnezijum, Natrijum i Kalijum – rekao je vlasnik brenda Pereski, uz tvrdnju da je bolje i od maslinovog.

– Ovo ulje je kvalitetnije od maslinovog, ima najviše prirodnog zaštitnog faktora za sunce SPF 30 – pored ovog ulja prvi su napravili ulje od đumbira i lešnika.

– Prvi smo napravili ulje od lešnika i đumbira i to je prirodni antibiotik koji pomaže čišćenju pluća, kod upale sinusa, za zglobove. Koristi se jedna pipeta na sabajle za odrasle, a za decu je dovoljna jedna kap iz pipete u čaj i uz limun – objasnio je Pereski.

Ulje lešnika dobro je za podizanje imunitete, eliminisanje parazita iz creva i probavu, održava balans hormona, dobro je za negovanje suve kože i kod opekotina, pomaže proizvodnju kolagena, jača koštano tkivo.

Tekst i foto: Zorica Dragojević