Mlinci su testenina koja se često koristi u Vojvodini. Prave se od pšeničnog brašna, vode i jaja. Zamešeno testo se oklagijom razvuče što tanje, na 1 mm debljine. Seče se na trake dimenzija 10×20 cm, ređa u pleh i suši u rerni. Autentični mlinci su oni koji se suše na plotni šporeta na drva, tada dobiju simpatične crne tufnice s obe strane.
Mlinci se najčešće spremaju sa ćuretinom ili piletinom, ali i samostalno – obare se i preliju uljem, odnosno, mašću od pečenja. Domaći mlinci su neuporedivo lepši i kvalitetniji od kupovnih i veoma lako i brzo se prave.
Potrebno je:
- 250 g ćurećeg filea
- 150 g mlinaca
- 2 kašike neutralne pavlake
- 1 dcl bujona od povrća
- kačkavalj
Priprema:
Ćuretinu iseći na kockice i prodinstati u tiganju na malo ulja. Sipati bujon i neutralnu pavlaku. Kuvati oko 5 minuta i dodati grubo izlomljene mlince. Sve zajedno kuvati još 5 minuta. Po želji začiniti. Presuti u vatrostalnu posudu i narendati kačkavalj u debljem sloju. Zapeći u pećnici oko 7 minuta da se svi sastojci povežu. Služiti toplo uz paradajz salatu ili drugu sezonsku.

100 JELA SRBIJE
Knjiga „100 jela Srbije“ – kuvar za sve generacije, kako za početnike, tako i za vrsne kuvare i kuvarice. Želja nam je da vas podsetimo i da sačuvamo od zaborava naša tradicionalna, narodna jela i mirise domaćih kuhinja.
Pred vama je knjiga „100 jela Srbije“ i prilika da je kupite sebi ili poklonite dragim ljudima za predstojeće praznike. Cena knjige je 949 rsd i sada je možete dobiti direktno na vašu adresu i platiti pouzećem. Knjiga je odštampana na kvalitetnom papiru i ima 232 strane, dimenzija 210h210 mm, prošivena i sa tvrdim koricama da možemo da je koristimo svaki dan i mnogo dana.
dobrojutro.redakcija@gmail.com
Pozovite nas na telefon 069 11 54 004
i poručite kuvar po ceni 949 rsd + PTT troškovi