Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Dan i noć ima lekovitu moć

Dan i noć ima lekovitu moć

637

Udaljeni od gradske vreve, na livadama, proplancima, uz puteve, mogu se videti sićušni cvetići divlje biljke dan i noć (Viola tricolor), dok njegovi selekcionisani rođaci krase balkone, vrtove, spuštaju se iz visećih saksija na terasama, od najranijeg proleća pa do leta. Ova višegodišnja biljka iz porodice ljubičica obiluje aktivnim lekovitim supstancama, a glavne su saponini, flavonoidi, fenolne kiseline i iridoidi. Sadrži i vitamine A, C i E i minerale kalcijum, kalijum i gvožđe.

Njena antimikrobna svojstva pomažu u borbi protiv različitih bakterija i gljivica, a poznato je da može da umanji posledice raznih upala. Ima i sedativna svojstva i pomaže u smirivanju nervnog sistema i poboljšanju kvaliteta sna. Antioksidativne supstance su važne u borbi protiv slobodnih radikala i u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Osim toga, ima i imunomodulacijsko delovanje, što znači da može podržati imunološki sistem i pomoći jačanju otpornosti organizma.

Jedna od ključnih koristi biljke dan i noć je njen pozitivan uticaj na kožu. Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, može pomoći u lečenju različitih kožnih problema poput akni, ekcema i dermatitisa.

Od velike koristi je i za zdravlje srca i krvnih sudova, efikasno snižava krvni pritisak, a pomaže u regulaciji holesterola i jačanju kapilara i cirkulacije krvi. Redovna upotreba može preventivno sprečiti nastanak arterioskleroze i ojačati zdravlje srčanog mišića.

Kod žena efikasno reguliše nivo hormona i ublažava probleme s hormonalnim poremećajima. Dokazano je da olakšava gastrointestinalne probleme, ojačava zdravlje probavnog sistema i poboljšava apsorpciju hranljivih materija. Njena sposobnost da smanji upale u digestivnom traktu može biti korisna za osobe koje pate od gastritisa i čira na želucu.

Dan i noć se može koristiti na različite načine. Najčešće se od njega priprema čaj. Potrebno je jednu do dve kašičice sušenih cvetova preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji 10 do 15 minuta. Posle toga čaj se može procediti i piti. Mogu se praviti tinkture za spoljašnju upotrebu i lečenje problematične i upaljene kože, ali i za lečenje drugih, unutrašnjih zdravstvenih problema.

Piše: Svetlana Mujanović