Cvekla rekorder od 2,3 kilograma

Ana Karanović is sela Rudnica kod Raške iskopala je na svom imanju cveklu rekordne težine od 2,3 kilograma i poziva ostale proizvođače da „izađu na crtu“. Ali, pod uslovom da je gajena bez upotrebe pesticida, odnosno potpuno organski. Anina cvekla dostigla je ovu težinu na 800 metara nadmorske visine, na padinama Kopaonika prema Raški.

„Posejano je obično seme. Ostale cvekle u zasadu su slične težine ili manje, ali ova je zaista rekordna. Rekla bih da je dovoljna da se napune četiri tegle“, kaže Ana Karanović za Dobro jutro.

Ana u svom selu sa ocem gaji povrće i voće isključivo bez upotrebe pesticida i herbicida. Kaže da od toga neće nikada odustati.

„ Ne odstupamo od toga da kupcima nudimo ono što više nigde nema. Otac i ja smo posle mog fakulteta, pre šest godina, počeli na ovakav način da gajimo povrće, koje prodajemo sveže ili pravimo zimnicu. Isporučujemo pojedincima, i nemamo robu za markete. Jednostavno zato što su količine ograničene“, dodaje Ana.

Da mnogo ljubavi ulaže u svoju baštu govori i podatak da je ove godine samo somborku pet puta ručno okopavala, a skoro svaki dan plevila od korova.

„Tu papriku je sunce kupalo, a izvorska voda pojila. Nije možda lepa na oko, kao ona što je prskana sto puta, ali zato puca od zdravlja“, kaže ona.

Dodaje da sve što pravi i gaji  na svom imanju, kome se vratila nakon završenih studija PMF-a u Kragujevcu na odseku za biologiju, pravi sa mnogo ljubavi i pažnje. Nije joj teško da sveže  i zdrave proizvode doveze i do svojih kupaca, pa organizuje dostavu za Beograd i Kragujevac. Ovih dana uveliko razvozi slanu zimnicu, kopaonički sir i kajmak, sirće od divljih jabuka, sokove, džemove, slatka od plodova uzgajanih ili ubranih na padinama Kopaonika. U jednoj od tegli biće i cvekla – rekorderka, uzgajana bez pesticida i herbicida.

Piše: Biljana Nenković

Foto: Ana Karanović

razvojnifv.png

RAZNO

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno