Насловна АРХИВА ЦВЕТ БОГАТЕ ИСТОРИЈЕ: Наталијина rамонда

ЦВЕТ БОГАТЕ ИСТОРИЈЕ: Наталијина rамонда

Име је добила по краљици, супрузи Милана Обреновића, а једна од њених главних карактеристика је да потпуно увела и сува, уз мало вод,е поново оживи и процвета

1454

Једна изузетно лепа биљка нежних љубичастих цветова последњих неколико година постала је изузетно популарна. То је Наталијина рамонда (Ramonda nathaliae). Позната је и као цвет феникс, а име је добила по краљици Наталији Обреновић. Једна од њених главних карактеристика је што потпуно сува, уз мало воде, поново оживи и процвета. Кад је у нашој земљи 11. новембар установљен као државни празник, Дан примирја у Првом светском рату, осмишљени симбол у част победе је постала Наталијина рамонда. У знак сећања на тријумфални пут српске војске од 1914. до 1918. године, по угледу на друге народе, на дан празника и неколико дана пре њега грађани Србије истичу амблем цвета на реверима (пришивен на преклопљену зелено-црну траку). Посебна симболика огледа се у томе што се овај цвет може наћи на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан, поприште чувене битке наших војника у овом рату.

Наталијина рамонда је ендемска биљка из породице Gesneriaceae. Остатак је суптропске флоре Европе и Медитерана. Веома је слична биљци Ramonda serbica, за коју се сматра да се од Ramonde nathalie одвојила у самосталну врсту полиплоидијом током терцијара, који је био изузетно важан период у историји наше планете. У тој геолошкој ери, пре отприлике 65 милиона година, формирале су се и савремене породице цветница и наше рамонде. С афричког континента прешле су на европски. Иако је Земља прошла кроз многа ледена доба, наша биљчица Наталија није se дала. Успела је да опстане баш овде, на нашем делу брдовитог Балкана, да дочека 2012. годину и буде проглашена за симбол сећања на Први светски рат. Лепо је сетити се, а још лепше не заборавити! Ову биљку је у околини Ниша 1884. године открио Сава Петровић, дворски лекар краља Милана, пасионирани ботаничар који ју је с Јосифом Панчићем описао и назвао по једној од најлепших жена у то време, краљици Наталији Обреновић.

Ramonda nathaliae је вишегодишња зимзелена биљка снажног ризома. Листови су јој скупљени у приземну розету елиптично јајастог облика, с израженом лисном дршком. По ободу су правилно и ситно назубљени. На горњој страни има смеђе длачице, а с наличја и на лисној дршци дугачке и смеђкасте. Цветна дршка излази из центра розете и висока је десетак центиметара, с неколико љубичастих цветова тањирастог облика наранџасте основе.

Расте у пукотинама кречњачких стена на надморској висини од 350 до 2.150 метара у нашој земљи, Македонији и северној Грчкој. Због неконтролисаног брања и сакупљања за хербарске збирке и преношења у ботаничке баште, законом је заштићена као природна реткост.

Добро јутро број 537 – Јануар 2017.