Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО ЦВЕТ ЗА ЦЕЛУ ГОДИНУ: Невен, биљка која не вене

ЦВЕТ ЗА ЦЕЛУ ГОДИНУ: Невен, биљка која не вене

190

Различите врсте невена воде порекло из различитих делова света, из Европе, Северне Америке, Африке и Азије. У историји је познат још од античких времена, а још су стари Египћани познавали његова лековита својства. На европском подручју гаји се од 12. века. У нашем језику је од давнина познат као “невен” – биљка која не вене, односно, која цвета готово током читаве године. У народу невен зову још и прстенчац, зимород, жутељ или огњац, а у прошлости је често називан и «весником кише», јер цветови, уколико ујутру остану затворени, најављују падавине.

Наши народни обичаји говоре да ће мушкарац вечно бити веран девојци која му поклони букетић невена, али и да ће девојка, којој посејан невен не никне, увенути за својим изабраником. Једна легенда о невену каже како се неки млади Римљанин заљубио у девицу која је живот посветила богињи кућног огњишта Вести, па ју је одвео из храма, али је она убрзо потом умрла. На њеном гробу, каже прича, од тада непрестано расте невен, као помен на њену младост и чедност. Први хришћани називали су невен «Маријиним златом» и украшавали њиме Богородичине кипове. У Енглеској постоји обичај да се невести на главу ставља венац од невеновог цвећа, како њена љубав према младожењи никада не би увенула.

Воли сунце, трпи сушу, али не може без воде

У питању је једногодишња, или ређе, двогодишња зељаста биљка, чије је стабло избраздано и усправно, покривено чврстим и кратким длачицама и висине 20 до 70 цм. Невенови листови су разнолики и разликују се у зависности од положаја – док листови на дну биљке имају крилате дршке, они у средини обавијају стабло, а листови при врху дугуљасти су или имају облик копља. Главица невеновог цвета обликује се на врху сваке стабљике, пречник јој је 5 до 10 цм, а одликује је јарка жута или наранџаста боја. Невенов цвет има врло интензиван, често и отужан, готово пресладак мирис.

Познато је двадесетак врста невена, од којих су неке дивље, а неке култивисане. Такође, узгојени су и разни украсни варијетети, који се одликују разнобојним цветовима и често красе дворишта и баште. Култивисани невен има богатије цветове и двоструке латице, док дивљи невен успева углавном у близини винових лоза. Код нас је најраспрострањенији невен средње висине, добијен укрштањем високе врсте невена која потиче из Африке и патуљасте врсте која води порекло из Француске. Неке врсте невена, оне високе, намењене су за резани цвет, док су ниске врсте погодне за цветне површине.

Невен воли топлоту, погодују му положаји на сунцу и добро подноси сушу. Ипак, потребна му је вода како би се правилно развио. Успева најбоље у областима са умерано влажном и умерено топлом климом. Може расти и на сувом сиромашном земљишту, али тад највише трпи цвет невена који постаје мањи и не тако меснат.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us