Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Цветна пијаца трећи пут у Бечеју

Цветна пијаца трећи пут у Бечеју

167

Треће овогодишње издање манифестације „Цветна пијаца“ на Тргу ослобођења окупило је бројне излагаче из целе Србије, који ће током данашњег и сутрашњег дана становницима општине Бечеј понудити разноврсне биљке, производе домаће радиности и друге предмете. Манифестацију организује Удружење грађана „Бибер“ у сарадњи са Туристичком организацијом општине Бечеј.

„Силом прилика због временских услова све Цветне пијаце смо морали да померимо, па је и тако трећа пролећна манифестација померена за месец дана. Излагачи нам, као и претходних година, долазе с територије целе Србије. Од новитета имамо господина из Београда који је изложио сутропско биље. Имамо око 50 излагача, неки су, нажалост, отказали учешће због временских услова. Углавном смо задовољни одзивом“, казала нам је Миомира Машић Остојић, председница УГ „Бибер“.

На штандовима се собне и дворишне биљке, мноштво цветница, зачинско и лековито биље, кактуси, затим су у понуди домаћи сокови, сухомеснати производи, играчке, природна домаћа козметика, украси за двориште, накит.

Ипак, највише пажње привлаче излагачи биљака.

“У понуди имам разне врсте зачинских и ароматичних биљака. Пласирам их искључиво као саксијске, како би купци могли да их распореде где желе, да ли у башти или на тераси или где већ одлуче. Све су то врсте које су искључиво купци тражили. Постепено сам уводила разне врсте које су тражене, то су пре свега домаћи босиљак, рузмарин, лаванда, мајчина душица, питома нана, мохито нана итд. Све су то врсте које нису третиране хемијским штетним средствима, долазе из искључиво био еколошке производње. Трудим се да увек имам младе биљке током целе сезоне, ту су оне које презимљавају, које не презимљавају, али за сваког се нађе понешто”, објашњава Милица Ловреновић Тодоровић из расадника зачинског и ароматичног биља “Соул гарден” из Темерина.

“Крајем маја и почетком јуна има највише цветница и управо је овај период године најлепши међу биљкама, јер кад дође топло време, тешко је одржати ту лепоту, мада се трудимо и редовно их заливамо и прихрањујемо. У понуди имамо вишегодишње биљке које презиме напољу, као и собно цвеће, за које влада највеће интересовање”, појашњава Клара Киш из расадника “Еурогарден” у Бечеју.

“Изложили смо много врста, пуно тога из пролећног али и летњег програма. Реч је о вишегодишњим биљкама које могу да презиме напољу и цело лето остају у цвету. Посебно бих издвојила винке, које су веома отпорне на сунце, затим украсни кромпир, који нема цвет, али је сам лист декоративан. Такође, ту су и незаобилазне мушкатле”, каже Чила Сабо из расадника “Сабо” из Бечеја.

„Цветна пијаца“ ће на централном тргу у Бечеју бити отворена данас и сутра од 8 до 19 часова, а у зависности од временских услова радно време може бити измењено.

Љубитељи ове манифестације мораће да се стрпе до јесени, када ће организатори у септембру и октобру поново приредити „Цветну пијацу“.

Зорана Љубојев