Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Cvetna pijaca treći put u Bečeju

Cvetna pijaca treći put u Bečeju

387

Treće ovogodišnje izdanje manifestacije „Cvetna pijaca“ na Trgu oslobođenja okupilo je brojne izlagače iz cele Srbije, koji će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana stanovnicima opštine Bečej ponuditi raznovrsne biljke, proizvode domaće radinosti i druge predmete. Manifestaciju organizuje Udruženje građana „Biber“ u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Bečej.

„Silom prilika zbog vremenskih uslova sve Cvetne pijace smo morali da pomerimo, pa je i tako treća prolećna manifestacija pomerena za mesec dana. Izlagači nam, kao i prethodnih godina, dolaze s teritorije cele Srbije. Od noviteta imamo gospodina iz Beograda koji je izložio sutropsko bilje. Imamo oko 50 izlagača, neki su, nažalost, otkazali učešće zbog vremenskih uslova. Uglavnom smo zadovoljni odzivom“, kazala nam je Miomira Mašić Ostojić, predsednica UG „Biber“.

Na štandovima se sobne i dvorišne biljke, mnoštvo cvetnica, začinsko i lekovito bilje, kaktusi, zatim su u ponudi domaći sokovi, suhomesnati proizvodi, igračke, prirodna domaća kozmetika, ukrasi za dvorište, nakit.

Ipak, najviše pažnje privlače izlagači biljaka.

“U ponudi imam razne vrste začinskih i aromatičnih biljaka. Plasiram ih isključivo kao saksijske, kako bi kupci mogli da ih rasporede gde žele, da li u bašti ili na terasi ili gde već odluče. Sve su to vrste koje su isključivo kupci tražili. Postepeno sam uvodila razne vrste koje su tražene, to su pre svega domaći bosiljak, ruzmarin, lavanda, majčina dušica, pitoma nana, mohito nana itd. Sve su to vrste koje nisu tretirane hemijskim štetnim sredstvima, dolaze iz isključivo bio ekološke proizvodnje. Trudim se da uvek imam mlade biljke tokom cele sezone, tu su one koje prezimljavaju, koje ne prezimljavaju, ali za svakog se nađe ponešto”, objašnjava Milica Lovrenović Todorović iz rasadnika začinskog i aromatičnog bilja “Soul garden” iz Temerina.

“Krajem maja i početkom juna ima najviše cvetnica i upravo je ovaj period godine najlepši među biljkama, jer kad dođe toplo vreme, teško je održati tu lepotu, mada se trudimo i redovno ih zalivamo i prihranjujemo. U ponudi imamo višegodišnje biljke koje prezime napolju, kao i sobno cveće, za koje vlada najveće interesovanje”, pojašnjava Klara Kiš iz rasadnika “Eurogarden” u Bečeju.

“Izložili smo mnogo vrsta, puno toga iz prolećnog ali i letnjeg programa. Reč je o višegodišnjim biljkama koje mogu da prezime napolju i celo leto ostaju u cvetu. Posebno bih izdvojila vinke, koje su veoma otporne na sunce, zatim ukrasni krompir, koji nema cvet, ali je sam list dekorativan. Takođe, tu su i nezaobilazne muškatle”, kaže Čila Sabo iz rasadnika “Sabo” iz Bečeja.

„Cvetna pijaca“ će na centralnom trgu u Bečeju biti otvorena danas i sutra od 8 do 19 časova, a u zavisnosti od vremenskih uslova radno vreme može biti izmenjeno.

Ljubitelji ove manifestacije moraće da se strpe do jeseni, kada će organizatori u septembru i oktobru ponovo prirediti „Cvetnu pijacu“.

Zorana Ljubojev