Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Da li biste probali sir sa rafaelo filom?

Da li biste probali sir sa rafaelo filom?

226

Đurđinka Jovanov iz Kovilja čiji su proizvodi poznatiji pod brendom „Mama Đuđin sir“, česta je učesnica Noćnog bazara, a njene proizvode sem Novosađana u prilici su da kupe i Beograđani, kao i mnogi drugi građani širom Srbije.

U ponudi ima sitan, mladi i stari sir u kriškama, zatim puter, sveže kugle mocarele, sir za gril i ono po čemu je najpoznatija – rolovani klasičan, dimljeni i punjeni sir. Spojem slanog i slatkog ukusa napravila je pravu malu revoluciju na tržištu sira i za to dobila nagradu za inovaciju na manifestaciji „Balkanski festival sira“, a dobitnica je i zlatne medalje na Novosadskom poljoprivrednom sajmu.

Za sladokusce, pravi i slatke varijante rolovanog sira, sa prženim šećerom i bademima, čokoladom, orasima i medom, rafaelo filom, malinom i belom čokoladom, urmom, dinjom. Njene slatke delicije od sira se po pravilu jedu nakon obroka, kao dezert.

Đurđinka je rođena Novosađanka, a nije ni pretpostavila kako će se jednog dana baviti stočarstvom i proizvodnjom sira. Međutim nakon udaje preselila se u Kovilj, gde je praktično započela njena karijera. Porodica u koju je ušla decenijama se bavi stočarstvom, prvenstveno govedarstvom, a u štali imaju simental i holštajn-frizijske krave. Đuđa kaže da bi se ovaj posao valjano radio mora da postoji posebna ljubav prema životinjama i zato ona uglavnom sve radi sama. Rano ustaje da bi nahranila krave, pomuzla ih, očistila štalu i na kraju krenula u proizvodnju sira.

– Proizvođači koji se, između ostalog, bave i stočarstvom nemaju dovoljnu pomoć i podršku kupaca, jer većina i ne misli o tome da jedan proizvođač sve radi  sam – od muže krava, do provere ispravnosti mleka i pravljenja finalnog proizvoda –  ističe Đurđinka, koja svoje proizvode pravi sa puno ljubavi i i znanja.

Proces proizvodnje je dosta težak i dugo traje. Naravno, osnova sira su mleko i sirište, a ona ne koristi aditive, niti gustin, jer platno od pamuka je to koje omogućava da sir traje i do 15 dana. Kada sir ide u prodaju vakumira se i zato ga je moguće zamrznuti u najlonu. Sem preukusnog slatkog rolovanog sira, u ponudi ima i „prazan“ koji je specifičan po svom blagom mlečnom ukusu, a za istinske gurmane pravi i punjeni raznovrsnim nadevima poput suvog vrata, pesta od rukole, kobasice, urnebesa, maslina.

Tekst: Ljiljana Milovanović

Foto: privatna arhiva Đurđinke Jovanov