Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Da li ste probali dimljena prepeličja jaja? 

Da li ste probali dimljena prepeličja jaja? 

268

Dimljeno jaje od prepelice  je hrana i lek, kaže Dragan Jocić iz sela Vlaška kod Mladenovca, koji ih pravi kao atraktivan delikates. Želja mu je bila da napravi nešto novo, neobično i ukusno. Kako već gaji oko 200 prepelica u svom domaćinstvu i redovno ih jede zbog zdravlja, odlučio je da ih „upakuje“ i u teglu. Ali na malo drugačiji način.

Svestrani Dragan Jocić je električar, pčelar, vinogradar, voćar, sapundžija, pravi kreme od gaveza, gaji prepelice. Za sebe kaže da je kao pčela, ali silom prilika.

„Letim sa sveta na cvet, kada su u pitanju domaći i zdravi proizvodi, jer na žalost od jedne delatnosti se ne može živeti. Od pre nekoliko godina gajim i prepelice. Jaja smo mi u porodici uglavnom koristili, komšije i prijatelji, a višak prodajem. Onda sam hteo da isprobam nešto novo. Isprobavao i uspeo da napravim zdravu i zanimljivu namirnicu, dimljena prepeličja jaja“, kaže Jocić.

Recept za ovaj delikates nije nikakava tajna i nije komplikovan. Dragan kaže da se jaja najpre obare, oljušte, a onda se kratko odime da dobiju šmek. Pakuju se u prirodno ulje i dodaju se začini po želji. Neko voli alevu papriku, beli luk, ruzmarin ili majčinu dušicu.

„Prepeličja jaja su sama po sebi zdrava, ali ko ih jede, vremenom mu postane dosadno da ih uzima na isti način. Prvi degustatori su bili komšije, drugari i prijatelji. Svima se svidelo, a meni je to bila prilika da višak jaja napravim na drugačiji način. Osim što su ukusna, dekorativna su i za praznična predjela“, dodaje Jocić. 

Nakon komšijske degustacije dimljena prepeličja jaja Jocić je pridružio paleti domaćih proizvoda koje izlaže sa svojim kolegama iz udruženja „Vredni Šumadinci“. Posećuju sajmove i manifestacije, pa je to prilika da potencijalne mušterije probaju ovaj delikates.

„Volim uvek nešto novo da probam. Tako pihtije ukrašavam sa prepeličjim jajima, pa eto ideje domaćicama sad za praznike. Nedavno sam završio i kurs za pravljenje sapuna, pa se i time bavim. Pravim i kreme od gaveza, pečem rakiju od šljive i dunje, i vino od grožđa iz svog vingorada. A imam i plastenik. Od svega pomalo napravim dodatni prihod“, kaže Dragan Jocić iz Vlaške kod Mladenovca.

Tekst i foto: Biljana Nenković