Da li ste probali leskine rese?!

Leska je u Srbiji među prvim voćnim vrstama koja cveta. Februar i početak marta je vreme kada su muški cvetovi, odnosno žute rese, puni polena za oprašivanje. Zbog toplog vremena i niže nadmorske visine, ovih dana već je počelo cvetanje širom Srbije. Ali, ove rese ne služe samo za oprašivanje. Jestive su, a neki od zanimljivih recepata stižu iz Austrije.

Snežana Elias, Novosađanka koja već neko vreme živi u Austriji i autor je popularnog bloga o zdravoj hrani i samoniklom bilju „Bon appetit“, kaže da su žute rese lekovite.

– Osušene rese koriste se za pripremu čaja. To je prvi biljni čaj u godini iz prirode. Pije za čišćenje organizma i jačanje imuniteta. Leskine rese mogu se jesti i potpuno sveže ili se od njih može praviti brašno – kaže za Dobro jutro Snežana Elias.

Korišćenje brašna od leskinih resa je danas sporadično i uglavnom je dodatak ostalim vrstama za pravljenje hleba. Lekovito je, pogotovu ono koje se dobija od resa iz šume, jer potiče od samonikle biljke.

Rese prvo osušiti

 – Brašno je nešto krupnije od običnog pšeničnog i deluje kao motor za pokretanje lenjih creva. Ukoliko mesite hleb uz dodatak brašna od leskinih resica, dovoljno je da ga bude 15 do 20 odsto. Neka to bude beskvasni hleb i nešto tanji, poput pogače. Takođe, ne smete dozvoliti da hleb gori. Pecite ga na nešto nižoj temperaturi, jer leskine rese brzo menjaju boju i u dodiru sa jakom toplotom tamne – kaže Elias.

Resice prvo moraju da se suše destak dana, a potom se samelju u blenderu. 

– Upotreba lešnikovih resa datira iz vremena starih Kelta, kada se iz prirode koristilo sve što je pogodno za ishranu. Sveže se mogu i ukiseliti, seckati u salatu, a osušene mogu zameniti orašaste plodove pri izradi pesto sosa od sremuša – kaže Snežana Elias.

Berite ih sporadično

Muški cvetovi leske prepoznaju se kao duge, mesnate rese. Kada se protresu pune su  žutog praha. Pošto šume još nisu olistale lako ih je zapaziti u ovog doba godine.

– Ko ne može da ih prepozna, neka se prvo raspita gde raste leska, jer ima još drveća koje ima slične muške cvetove. Najbolje je ići s nekim ko je voljan da vam pomogne. Najvažnije upozorenje je da se rese beru sporadično, jer nikako ne treba ogoliti ceo žbun. Tako dajete šansu da se leska dalje razmnožava u prirodi – kaže Snežana, koja neprestano otkriva čari samoniklog bilja i nesebično ih deli sa drugima.

Tekst: Biljana Nenković

Foto: Snežana Elias

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18