Da li su sremačke lubenice najslađe?

Kako odabrati pravu lubenicu, zrelu, slatku i ukusnu, zna Milutin Kamberović iz Novog Bečeja, koji se prodajom bostana bavi punih 18 godina.

Pre dva meseca u ponudi su bile uvozne lubenice i dinje, a od skoro su na tržište pristigle i one sa domaćih njiva. Milutin kaže da je najslađa je sorta mirsini, koja dolazi iz sremačkog atara iz sela Buđanovci, gde se nalazi jedan od najvećih proizvođača bostana.

„Mirsini je najslađa lubenica. Kada birate, treba da obratite pažnju da dole bude žuta, da bude tamne boje i svetlije šare, široko raspoređene. Takođe, treba obratiti pažnju na peteljku lubenice, koja pokazuje njenu svežinu, ali i zrelost. Kada se preseče, u sredini peteljke bi trebalo da se nalazi bela duž. Pojedine lubenice na vrhu peteljke izbacuju „med“ i kažu da se po tome vidi koja lubenica je najslađa“, objašnjava Milutin Kamberović, prodavac bostana.

I zaista je tako, na Petrovoselskom putu u Bečeju zaustavljaju se brojna vozila, biciklisti, koji kupuju lubenice i dinje baš od ovog momka. Iako važi pravilo da su lubenice sa crnom korom slađe, naš sagovornik kaže da je ipak sve pitanje pravog semena i odgovarajućeg uzgoja.

„Pojedini kupci vole da lupkaju lubenicu i to ima smisla, ako znate da procenite koja je slatka. Ko se razume u lubenice, zna čim je pogleda i uzme u ruke, da li je dobra. Ako je teška za svoju veličinu, onda je zelena, ali ako je srednje kilaže onda je zrela. To je iskustvo. Ovo je porodični posao, kojim su se najpre bavili moj otac i deda. Svi zajedno smo u ovom poslu šezdesetak godina“, kaže Milutin.

U ponudi ima ananas dinje koje neodoljivo mirišu, čak i dok nisu presečene. One su takođe veoma slatke i tražene kako među Bečejcima, tako i među onima koji prolaze kroz Bečej, pored ove tezge.

Najlakša lubenica koju je naš sagovornik lane prodao imala je oko 4 i po kilograma, a najteža oko 23 kilograma.

„Ananas dinja je veoma slatka i nema debelu koru. Ona je unutra svetlozelene boje. Njih takođe nabavljam iz Srema, kao i lubenice“, kaže ovaj mladi prodavac bostana.

Kada je reč o cenama, ove godine na početku sezone uvozne lubenice koštale su oko 120 dinara po kilogramu, a sada za domaće treba izdvojiti 90 dinara za kilogram. Za dinje je pre dva meseca trebalo izdvojiti 200 dinara za kilogram, a trenutno koštaju 130 dinara kilo.

Kako sezona bude odmicala, cene će padati, ali naš sagovornik prognozira da ispod 60 dinara neće ići domaći bostan.

Zorana Ljubojev

razvojnifv.png

RAZNO

MODULARNE KUĆE SVE POPULARNIJE Novi Sad domaćin sajma savremene gradnje

U Master centru Novosadski sajam, u subotu 13. decembra, je otvoren je Sajam montažnih i modularnih objekata „Modul Exhibition 02“,

Pregled povrća u skladištima

U decembru je poželjan pregled uskladištenog povrća (krompir, luk i dr.) kao i uklanjanje plodova sa simptomima truleži. U povrtnjacima

Zašto su mušmula i drenjina plodovi izuzetne vrednosti

Mušmula se u tradicionalnoj ishrani koristi za pravljenje džemova, rakija, kompota i sirupa. Stručna literatura ističe njenu sposobnost da povoljno

Tajne uspešne setve šargarepe

U vreme kada se sve više ljudi okreće proizvodnji povrća u kućnim baštama, šargarepa ostaje jedna od najčešće gajenih kultura.

Ankini keksići

Ne znamo ko je Anka, ali su keksići koji su po njoj dobili ime odlični. Brzo ih možete napraviti, a

Zašto je poleganje rasada najopasnija bolest?

Predstavlja najopasniju bolest tokom proizvodnje rasada. Bolest se ispoljava na mladim, tek izniklim biljkama u toplim lejama, kada, kako ime