Dah proleća u teglama i bocama

Tek što su se osušile tegle od prošlogodišnjeg ajvara, pekmeza i turšije, a već počinje nova tura kuvanja zimnice. Prvi plodovi iz prirode i voćnjaka uveliko pristižu i valja ih sačuvati.  Sokovi i sirupi od maslačka, koprive su već na policama, a tu je i prerađeni sremuš. U maju pristižu prve jagode, breskve i trešnje, ali i cvetanje bagrema, jorgovana i zove, od kojih se takođe može spremiti ukusna zimnica.

Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole je već je napunila prve tegle i flaše i to uglavnom od samoniklog bilja iz prirode. Već su spremni sirupi od maslačka i koprive.

–     Posebno se  radujem prvom voću. Kuvam slatka, džemove, marmelade. Pravim i sokove, ne samo sirupe, već i pasterizovane bez šećera i konzervansa. U maju stižu prve domaće jagode i pasterizovani sok od njih je najtraženiji. Skoro bez premca je najukusniji, najtraženiji i meni omiljen – kaže Ana Nikodijević.

Zdrave, zrele i očišćene  jagode ispasirati u voćnu kašu, u koju se po želji može dodati malo vode, ako je za porodicu sok previše gust. Kaša se pasterizuje u staklenim flašama, koje su poređane u veću šerpu, čije dno se oblaže pamučnom tkaninom. Ovako pripremljen sok može da se održi godinu dana, ako se čuva na hladnom i tamnom mestu.

Piše: Biljana Nenković

Foto: Ana Nikodijević

razvojnifv.png

RAZNO

Salata od čičoke

Priprema se od 3-4 čičoke, dve šargarepe, jednog praziluka, a dodaju se morska so, maslinovo ulje i jabukovo sirće. Skuvajte

Kako i čime da uklonite dosadne puževe iz povrtnjaka

U zaštićenom prostoru salatom se hrane i štetni insekti ali i puževi. Najčešći su puževi golaći. Telo im je izduženo

Jeste li znali da je korijander čistač otrova i teških metala?

Korijander (Coriandrum sativum) je biljka neobičnog izgleda i još neobičnijeg mirisa koji podseća na trag ozloglašene smrdibube. Kod nas se

Strateški proizvod traži strateške poteze

OBLAČINSKA VIŠNJA NAŠA IZVOZNA UZDANICA Oblačinska višnja je strateški poljoprivredni proizvod i privredno veoma značajna za našu zemlju. Poslednjih godina

Tatlije – jednostavne, a mirišu na bakin zagrljaj

U vremena kada je jelo više zavisilo od umešnosti domaćice nego od sastojaka (jer mnogo  toga nije ni bilo), kolači

Sve što treba da znate o uzgoju salate: temperatura, đubrenje i najbolji predusevi

Salata je biljka dugog dana, ne zahteva veliku toplotu. Klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3 ºS, a optimalna je 18